RandomSky értékelése


>!
RandomSky
Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket?

Érthető, világos, egyszerű. Sok benne az ismétlés, a kötelező maszlag, de azok nélkül nem biztos, hogy átmenne az üzenet, szóval kár azzal dobálózni, hogy a hülye amerikaiaknak íródott. De tény, hogy a lényege 10-20 oldalban összefoglalható – ugyanakkor meg bármiféle lényege csak akkor van (lesz), ha az ember alkalmazza is. Mi (családilag) ott még nem tartunk, de erős elhatározás él bennem, hogy kipróbáljuk, végigvigyük, amit csak lehet.
Nem nosztalgikus könyv, bár kicsit arra számítottam, nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy ay, bezzeg a mi időnkben, meg a mi szüleinknek mennyivel jobb/könnyebb/akármibb volt. Ez ugyanis mit sem segít az itt és moston.
Szerintem ez egy meglepően bátor, ám lágyszavú könyv, mely nem a rosszra koncentrál, hanem a lehetséges jóra. Amit a fogyasztói társadalomról meg vonatkozásairól leír, az totálisan ül, de a helyzet leírásán túl nem annak ad energiát, hogy jujjujj, minden milyen rossz, hanem annak, hogy nézzük, mit lehet kezdeni ezzel. És lehet mit kezdeni. Nosza!


Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

A világhírű pszichológus-pedagógus szerző műve több országban valóságos mozgalmat indított el: szülőkét, akik nem hagyják, hogy korunk konzumkultúrája bedarálja őket, és egy élhetőbb, tartalmasabb, szebb gyermekkort kívánnak lányaiknak és fiaiknak biztosítani.

Ez a könyv arról szól, miként csökkenthetjük gyermekeink életében a fékevesztett tempót, a stresszt, a képernyők uralmát, a tárgyak, tevékenységek és tagolatlan információk sokaságát, melyek anélkül árasztják el és teszik függővé őket, hogy igazi örömet nyújtanának nekik. (Sőt: közvetlenül járulnak hozzá ahhoz, hogy napjainkban egyre több a különböző pszichológiai „címkével” ellátott – hiperaktív, figyelemzavaros, magatartászavaros – gyerek.)

A könyvben leírt egyszerűsítési rendszer minden családban megvalósítható, feltéve, hogy megvan a szándék és az elkötelezettség. A lépéseket nem teendőjegyzéknek, hanem menünek kell tekinteni, melyből az olvasó választhatja ki a saját családjában megvalósítható és fenntartható pontokat.

A szerző nem „könnyen, gyorsan” típusú instant megoldásokat kínál, hanem egy szemléletmódot: a gyermekkor tiszteletét. Ettől azonban nemcsak gyermekünk fog megkönnyebbülni, de mi magunk is felszabadítónak találjuk majd az egyszerűsítéssel nyert bensőségesebb, melegebb családi légkört és szülői hitelességünk növekedését.

„Kívánom, hogy minél több szülőhöz jussanak el a könyv mindennapi életben hasznosítható ötletei. Nem fognak csalódni – egy más minőségű családi életet jósolok mindenkinek, aki kipróbálja. Én már megtettem: azóta nagyokat lélegzem, a családommal együtt.”
László Zsuzsa
oktatásszociológus

Hirdetés