Szirmocska értékelése


Szirmocska>!
Trux Béla: Akkon ostroma

Igazi nagyívű történelmi regény egy korszak végéről, egy letűnőben lévő eszméről és ennek a hanyatló folyamatnak mintegy záróakkordjáról, Akkon ostromáról és elestéről.
A saját dolgom megkönnyítésén túl azért is ésszerű, hogy egyben értékelem a két kötetet, mert igazából egy történetről van szó, amit csak a terjedelem miatt bontottak ketté.
Bevallom, hogy az eleje nehezen indult. Oké, hogy a szerzői utószóban kaptunk némi magyarázatot az első oldalak kissé butácska, nyimnyám, elepedős, hősszerelmes történéseire, de ez akkor is túllépte a tűréshatáromat, plusz mindezek tetejébe egyik főszereplőt sem sikerült megkedvelnem. Sőt… Ez csak Tristan esetében változott, de nála is jópárszáz oldallal később. Így elég lassan haladtam és nem igazán rántott magával a történet. Viszont az rögtön látszott, hogy az író irdatlan mennyiségű munkát fektetett ebbe a könyvbe. Igaz, ezt másként nem is érdemes csinálni, de akkor is elképesztett ez a felkészültség és profizmus. Ilyen munka előtt muszáj voltam maximális tisztelettel meghajolni, de a szerelem és az az igazi belemerülős érzés az első kötet harmadik harmadáig váratott magára. Onnantól kezdve viszont nem volt megállás, folyamatos emelkedés az utolsó jelenetek katarzisáig.
A történelmi korszak és az események ugye adottak, viszont ennek ellenére egy csipetnyi misztikummal, Akkon és az ostrom hangulatának kiváló megragadásával, valamint az egy-két kivételtől eltekintve jól megalkotott karakterekkel sikerült igazán élővé és kiszámíthatatlanná tenni a történetet. Az író remek érzékkel válogatta össze, hogy kiket szólaltat meg, kiknek a szemén át látjuk az ostromot. A templomos nagymestertől és a szultántól kezdve, a falakon innen vagy túl harcoló katonákon át, egészen az akkoni utcagyerekig vagy a történtek majdani krónikásáig, valós és fiktív szereplők sorsán keresztül élhetjük át és érthetjük meg, hogy mit is jelenthetett a leginkább csak a történelem könyvekből ismert évszám és a hozzá tartozó esemény: 1291 – Akkon eleste.
A második fele tehát zseniális, így a végére teljesen a rabja lettem. Az elején kellett egy kis idő, amíg kinövi magát és eljut hozzám a történet, ezért ha már két kötet, az elsőnél 1 csillag mínusz, de a második kötetre nagyon határozott 5 csillag és a döntés, hogy muszáj a polcomon lennie :))
Trux Béla következő könyve pedig, amint lesz adatlapja, automatikusan a várólistámon fog kezdeni.
A könyveket köszönöm @Shanara-nak :) a kihívást pedig @borga-nak, mert ha nincs most ez a plusz nyomás, tuti hogy húzom még egy ideig az olvasást, amit később nagyon bánnék :))


Trux Béla: Akkon ostroma

Trux Béla: Akkon ostroma

Az ostrom, amely eldöntötte a keresztes háborúk sorsát. A Mennyei Királyság romokban, a hódító Európa csaknem teljesen kiszorult a Szentföldről. Jeruzsálem, Tripolisz és a többi nagyváros mind elesett, egyedül Akkon áll még ellen a szultánnak. A védői tudják: ha ők veszítenek, a kisebb települések képtelenek ellenállni a túlerőnek. A szolgasorba taszított Tristan von Zorn a véletlennek köszönhetően ismét lovagi rangra emelkedik. Guillaume de Beaujeu nagymester kegyeltjeként betekintést nyer a templomos rend misztériumaiba, és hamarosan az események sűrűjében találja magát. Nem sejti még, hogy számára a vártnál is több fájdalmat hoz a háború. Múltja utánanyúl, és Tristan válaszút elé kerül: becsület és a hősi halál vagy élet és szerelem. De képes-e élni úgy, hogy feladja elveit? Al-Asraf Khalil, Egyiptom mameluk szultánja 1291 márciusán teljes haderejével Akkon városa ellen indul, hogy egyszer s mindenkorra elűzze az európai hadurakat a Palesztin partvidékről. Ha Akkon elesik, minden elveszett.