ÁrnyékVirág P értékelése


ÁrnyékVirág P>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Tisztelettel jelentem, hogy a hűvös, ironikus, gondolkodó északolasz Brunetti felügyelő mellé új kedvenc olasz nyomozót ismertem meg: Montalbano szöges ellentéte, vagyis kissé lusta, nem riad meg némi trükközéstől, legyen szó magánéletről vagy munkáról, káromkodik, példás családi élettel sem büszkélkedhet, de mégis nagyon emberi és szeretnivaló.
És igazi olaszként mindkettőjük napjának a fénypontja egy jó ebéd vagy vacsora, egy pohár finom olasz bor kíséretében.
Jó kis krimi ez, nem feszegeti a műfaj határait és nem akar többnek látszani, mint ami. Akárcsak Montalba', aki köszöni, jól érzi magát Vigatában, és esze ágában sincs előrelépni a ranglétrán, hogy máshova helyezzék át.
A történet maga nem nagyon bonyolult, néhány szükséges csavar azért van benne, de az igazi szicíliai sava-borsát az árnyalatok adják meg: a maffia, a prostitúció, az illegális bevándorlók kérdése, a korrupció…
Krimit és/vagy Olaszországot kedvelőknek melegen ajánlom.


Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Montalbano felügyelő nem panaszkodhat tétlenségre, mert Vigatában, e varázslatos szicíliai városkában egyszerre két gyilkosságra derül fény. Az első áldozat egy ismeretlen tunéziai holttestére egy halászbárkán bukkannak rá, majd egy vigatai kereskedő megkéselt tetemét találják meg lakóházának liftjében. A két eset között látszólag semmi összefüggés nincs.

Sciasciától tanultam: a krimi a legbecsületesebb irodalmi műfaj, mert az olvasó és az író egyenrangúak; az olvasótól ugyanolyan szellemi erőfeszítést kíván, mint a történet írójától. (Andrea Camilleri)

Hirdetés