Shanara értékelése


Shanara>!
Scott Turow: Ártatlan

Húsz év telt el az Ártatlanságra ítélve című könyvben megismert történések óta. Húsz év, amely mindenki számára meghatározó.
Az előző kötettel ellentétben, ahol Rusty szemszögéből követhettük végig az eseményeket, ebben a könyvben több nézőpontból való szemléltetést választott a szerző. Sabich bíró mellett megszólal a fia, Nat, a bíró legkedvesebb fogalmazója, Anna, valamint Tommy Molto is. A nézőpontok váltogatásával egy hangulatában teljesen más regényt kapunk, mint az előzményben, de ez nem vált a történet kárára, inkább színesítette a történések és az érzelmek bemutatását. Már a könyv első oldalain felülünk az érzelmek és a feszültség hullámvasútjára, amelyből egészen a regény végéig nem lehetséges a kiszállás. Az eleje kicsit lassabban indul, elhúzódik a felvezetés, alaposabb a probléma felvezetés, nagy a hangsúly a szituációt kiváltó érzelmek bemutatásán. A szerző összefoglalja az elmúlt húsz év történéseit, lényeges eseményeit, megismerteti az olvasót a szereplők jellemében bekövetkezett változásokkal.
A több nézőpont és a tények fokozatos feltárásának, a múltbeli események felidézésének következtében állnak össze a történet apró darabjai. Nem igazán éreztem titoknak, hogy mi és ki áll az események hátterében, de nem is ez a regény erőssége, hanem ahogy feltárja az emberi lélek sötét zugait és egymás mellé vagy éppen egymással szembe helyezi az érveket és a bizonyítékokat, gondolkodásra készteti az olvasót, érzéseket fakaszt. Minden elismerésem a szerzőé, mert annak ellenére, hogy nem rejti véka alá végkifejletet, végig fenn tudja tartani az olvasó érdeklődését és mindezek mellett megbotránkoztatja, feldühíti és még meg is lepi eddig jól elrejtett információkkal, ha szükséges.
Ennek a regénynek a cselekménye nem olyan mozgalmas, a szereplők reakció nem olyan hirtelenek, mint azt az előző kötetben megtapasztalhattam, maga a tárgyalás és a bizonyítékok bemutatása, valamint azok megcáfolása megint utánozhatatlan élményt jelentett a számomra.
Aki szereti ezt a műfajt, illetve akinek tetszett az előző rész, nem fog csalódni ebben a kötetben sem
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2013/06/scott-turow-arta…


Scott Turow: Ártatlan

Scott Turow: Ártatlan

Tommy eltöprengett egy pillanatra azon, ami hónapok óta egyszer sem jutott az eszébe. Nem látott rá sok esélyt, ellentmondott a bizonyítékoknak, a józan észnek, mégis feltette a kérdést. Mi van, ha Rusty ártatlan?

Húsz éve Tommy Molto azzal vádolta ügyész kollégáját, Rusty Sabichet, hogy megölte egykori szeretőjét, és Rusty, a vád képviselője egyszerre a vádlottak padján találta magát. Rustyt végül tisztázták, de a világrengető tárgyalásba kis híján mindkét férfi belerokkant. Moltót meghurcolták, és noha Rusty visszakapta a karrierjét, annál sokkal jelentősebb veszteségeket szenvedett.

A jelen. A hatvan éves Rusty, a fellebbviteli bíróság elnöke újabb rémálomra ébred. A felesége, Barbara gyanús körülmények között elhalálozik, és megint ő az első számú gyanúsított.

Újra összefog hát karizmatikus védőügyvédjével, Sandy Sternnel, hogy a fiát, Natet meggyőzze ártatlanságáról. De vajon mit titkol előlük a fiú? Bombasztikus tárgyalás veszi kezdetét, ahol napvilágra kerül minden hazugság, féltékenység, bosszúvágy és az emberi lélek legsötétebb oldala, ahol Rusty Sabich és Tommy Molto egyszer s mindenkorra pontot tehet az igazság nevében vívott harcára.

Az Ártatlanság Scott Turow műfajteremtő, felejthetetlen első regénye, az Ártatlanságra ítélve folytatása, amelyben ismét bebizonyítja, hogy nála jobban jogi krimit senki sem tud írni.

Hirdetés