jaspi értékelése


jaspi>!
Scott Turow: Ártatlan

Az ünnepi könyvhét általam egyik legjobban várt kötete volt Scott Turow: Ártatlan című regénye, amely az először 1987-ben megjelent Ártatlanságra ítélve című krimi közvetlen folytatása.

Ártatlanságra ítélve című regény nagyon tetszett, mert végig izgalmas volt, az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartotta az olvasót Rusty bűnösségével kapcsolatban. A tárgyalótermi krimi egyik nagy erénye volt, hogy a regény előzetes jogi ismeretek nélkül is élvezhető.
Ezek után talán nem meglepő, hogy igen komoly elvárásokat támasztottam a könyvvel szemben. Örömmel újságolom, hogy a több mint húsz évvel az eredeti regény után játszódó folytatás még jobb, mint az első rész!
Az Ártatlan című kötet szinte két krimit tartalmaz egyetlen regényben. A több mint 200 oldal hosszú első rész egy hagyományos krimi logikáját követi. A fontosabb szereplők szemszögéből követhetjük a vád tárgyává tett cselekmény előzményeit és az ügyészségi nyomozást. Az első résznek éppen ott van vége, ahol a hagyományos krimiknek szokott, az ügyész eldönti, hogy kit gyanúsít a cselekménnyel, és mozgásba lendül az igazságszolgáltatás. Más krimikben ilyenkor csattan a bilincs az elkövető csuklóján, és jöhet a vége felirat meg a stáblista. Scott Turow azonban csak itt lendül bele igazán! A második rész ugyanis hamisítatlan tárgyalótermi krimi, amely fél évvel az ügyész döntése után kezdődik, a bírósági eljárás első tárgyalási napján. Az izgalmas eljárást a könyv első feléhez hasonlóan most is több szemszögből (védelem, vád, tanú) követhetjük mindvégig.
A regény izgalmas, tele van csavarokkal és mindvégig hiteles. Egy pillanatra sem veszett el az illúzió, hogy ez pont így, akár a valóságban is megtörténhetne.

Ajánlom minden olyan olvasónak, akinek tetszett az első rész, mert biztosan nem fog csalódni most sem. Akik pedig még nem találkoztak Scott Turow regényével, azt javaslom, hogy szerezzék meg az Agave Kiadó gondozásában 2013. március 7-én megjelent Ártatlanságra ítélve című regényt, és annak elolvasása után vágjon bele ebbe a kötetbe!


Scott Turow: Ártatlan

Scott Turow: Ártatlan

Tommy eltöprengett egy pillanatra azon, ami hónapok óta egyszer sem jutott az eszébe. Nem látott rá sok esélyt, ellentmondott a bizonyítékoknak, a józan észnek, mégis feltette a kérdést. Mi van, ha Rusty ártatlan?

Húsz éve Tommy Molto azzal vádolta ügyész kollégáját, Rusty Sabichet, hogy megölte egykori szeretőjét, és Rusty, a vád képviselője egyszerre a vádlottak padján találta magát. Rustyt végül tisztázták, de a világrengető tárgyalásba kis híján mindkét férfi belerokkant. Moltót meghurcolták, és noha Rusty visszakapta a karrierjét, annál sokkal jelentősebb veszteségeket szenvedett.

A jelen. A hatvan éves Rusty, a fellebbviteli bíróság elnöke újabb rémálomra ébred. A felesége, Barbara gyanús körülmények között elhalálozik, és megint ő az első számú gyanúsított.

Újra összefog hát karizmatikus védőügyvédjével, Sandy Sternnel, hogy a fiát, Natet meggyőzze ártatlanságáról. De vajon mit titkol előlük a fiú? Bombasztikus tárgyalás veszi kezdetét, ahol napvilágra kerül minden hazugság, féltékenység, bosszúvágy és az emberi lélek legsötétebb oldala, ahol Rusty Sabich és Tommy Molto egyszer s mindenkorra pontot tehet az igazság nevében vívott harcára.

Az Ártatlanság Scott Turow műfajteremtő, felejthetetlen első regénye, az Ártatlanságra ítélve folytatása, amelyben ismét bebizonyítja, hogy nála jobban jogi krimit senki sem tud írni.

Hirdetés