furmansi értékelése


furmansi>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Ez a könyv most nem olyan volt, mint az eddigi Fábián Janka regények. Aki már olvasott tőle többet is, csakúgy, mint én, az kiszámíthatónak találhatja. Már az elején nehezen küzdöttem meg vele, egy kicsit untam is, aztán sikerült átverekednem magam rajta.
Több problémám is akadt ezzel a könyvvel:
-Az első az, hogy a főszereplők – Adél és Alíz – egyáltalán nem nőttek a szívemhez. Lehet, hogy az írónőnek ez volt célja, nem tudom. Mindketten furcsán, kicsit önzően viselkedtek, bár lehet, hogy a mai világban így kell ennek lennie. Kevés jó tulajdonságot sorolhatnánk fel, én túlságosan is embertelennek éreztem őket. Adél viselkedését még csak-csak el lehetett viselni, még jól is állt neki ez a bosszúálló szerep. Alíz viszont jellemtelen maradt végi, s ez nekem valahogy kiegyensúlyozatlan maradt végig.
(Az egyetlen szereplő, akinek a jelleme valóban tetszett, az Nagy Iván, bár a könyv végére ő is kissé megfakult.)
-Az emberi érzelmek felszínesek maradtak. Ha a két lány valóban jó barátnők, akkor talán életük végén is tartják a kapcsolatot, s nem válnak el egymástól olyan rideg módon. Még akkor is, ha olyan csúnyán viselkedtek egymással.
-A történet, mint már említettem, kiszámítható volt. Már az első oldalakon tudni lehetett, hogy Adél anyja miért neheztel Nagy Ivánra.
-Nekem a befejezés – de maga az egész történet – olyan összecsapottnak tűnt. Mintha az írónő minél hamarabb túl akart volna esni rajta.

Nagyon sajnálom, hogy ilyen (rossz) érzéseket váltott ki belőlem ez a könyv. Fábián Janka eddig könyveit nagyon szerettem, s ehhez is nagy izgalommal álltam neki. Nem szeretném senki kedvét elvenni, lehet, hogy kikapcsolódásnak még jó.


Fábián Janka: Adél és Aliz

Fábián Janka: Adél és Aliz

Fábián Janka legújabb nosztalgikus regényében két barátnő viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata áll a középpontban. A különböző társadalmi és családi háttérrel rendelkező lányok, a bájos, szelíd Aliz, mindenki kedvence és az éles eszű, éles nyelvű, ármánykodástól sem visszariadó Adél, egy bentlakásos iskolában válnak elválaszthatatlan barátnőkké, és nem is sejtik, hogy a sorsuk még akkor is egymásba fonódik majd, amikor ezt már egyáltalán nem akarják.

Bonyolult szerelmi háromszögek és csalódások tarkította fordulatos történetüket egy régi gyilkosság árnyékolja be, és a háttérben most is ott húzódnak a kor történelmi eseményei: a Kommün végnapjai, a húszas évek konszolidációja, a frankhamisítási botrány, a gazdasági világválság. Ahogyan azt a szerzőtől már megszokhattuk, könyvében itt-ott valós történelmi figurák is feltűnnek, ám csupán mellékszereplőként.

A befejezés természetesen tartogat meglepetéseket, de a regény végkicsengése a szereplőket ért veszteségek és a tragédiák ellenére is életigenlő. Azt üzeni, hogy a legsúlyosabb helyzetből is létezik kiút.

A nagy sikerű Emma-trilógia, Az angyalos ház, a Virágszál, a Lotti öröksége és A német lány című romantikus történelmi regények népszerű írónője a múlt század húszas-harmincas éveinek Magyarországát eleveníti meg hitelesen, színesen és érzékletesen.

Hirdetés