Dave_Bowman értékelése


>!
Dave_Bowman
Ray Bradbury: A tetovált ember

Mikor Bradbury ezeket a szomorkás hangulatú novelláit megírta, korának talán legnagyobb horderejű történését, az űrutazást állította az ember félelmeinek középpontjába. Ha ma íródnának ezek a novellák, biztos teljesen másról szólnának. Az űrutazás nem vált fenyegetővé, ami azt illeti az emberiség „fejlődése” teljesen más pályákon mozog, melynek talán legfontosabb eleme a szórakoztatóelektronikai cikkeinek folyamatos és teljesen felesleges tökéletesítése. Ma a legnagyobb félelem, ha valaki nem tud a nap 24 órájában posztolni a közösségi oldalakra és így nem tudja mivel kitölteni a benne (és a többi hasonlóvá vált emberben) tátongó ürességet. Nem tudhatta Bradbury, hogy nem az űrhajóból kizuhanó vagy a Marson betegen hátrahagyott ember tragédiája a jövő, hanem a lemerült akkumulátoroké és a leálló FB szervereké.

Nem minden novella tetszett, de ami igen, az nagyon. Vannak átfedések a Kaleidoszkóp c. kötettel, akinek az tetszett, ez is fog.


Ray Bradbury: A tetovált ember

Ray Bradbury: A tetovált ember

A tetovált ember napközben olyan, mint bárki más. Leszámítva persze a bőrére pingált remekműveket. Az éj leszálltával azonban a képek életre kelnek, és ablakot nyitnak a jövő lehetséges világaira, melyek legtöbbje bizony elég nyomasztó. A kötet tizennyolc elbeszélése mégsem ijesztgetni akar, inkább figyelmeztetni. Figyelmeztetni a jövő veszélyeire, melyek csirái legtöbbször már a jelenben megtalálhatók, ám ha ezt most felismerjük, még nem késő tenni valamit ellenük. Régi tartozásunkat rójuk le ennek a világhírű könyvnek a kiadásával, melyben Bradbury ismét bebizonyítja, hogy mestere a szavaknak, és hogy számára a legelgépiesedettebb társadalmakban is az „emberi tényező” a legfontosabb.

Hirdetés