Cardamon értékelése


>!
Cardamon
James Forrester: Megszentelt árulás

Forrester Clarenceux trilógiájának első kötetéről lehet azt mondani, hogy izgalmas, érdekes vagy éppen kalandos. De csak addig, amíg a kezdeti lendület tart.
Azt már az elején le kell szögeznem, hogy az író le sem tagadhatná, hogy szereti a Tudor korszakot persze, hiszen mégiscsak történész , mert egészen egyszerűen élvezettel ír róla. Ezt mi sem bizonyíthatja jobban, hogy a korabeli London olyan hitelességgel van lefestve, hogy szinte tapintható, érzékelhető a közeg még az egyszeri olvasónak is. Én nem nagyon szoktam történelmi krimiket olvasni, de az a stílus, amit Forrester használ, nagyon tetszetős. Nem is ezzel van a probléma.

Számomra a gondok ott kezdődtek, amikor elindultak/ menekültek a krónikával. Egy darabig sikerült elhitetnie velem, hogy lebilincselő kalandoknak leszek a részese, mindenféle rejtélyes kirakóssal és titkos társasággal karöltve, de aztán mégsem jött a katarzis. Valahol magamra hagyott.
A történet számomra ott kezdte az érdektelenség határát súrolni, amikor a szereplők napokig kutyagoltak az uticéljuk felé, majd napokig vissza, hogy megint másfelé induljanak, és onnan megint vissza. Ez teljesen felesleges és unalmas volt, meg persze logikátlan. A kirakós sem volt túl komplikált, tehát ott se várjunk világmegváltó dolgokat.

A szereplők is meglehetősen felületesre sikeredtek. A főszereplők közötti romantikus szál erőltetett, semmi szükség nem lett volna rá. Az pedig, hogy Walsingham hogyan akadt mindig a nyomukra vagy éppen előzte meg őket, rejtély… Ha annyira okos volt, hogy mindenre egymaga jött rá, minek neki az a nyavalyás krónika?

Mindent összevetve a királyi család és Boleyn Anna története tényleg érdekes, maga a regény korrajznak kitűnő. Forrester alapos, de nem szájbarágós. Nem adja a történelemprofesszort, csak szórakoztat. Fél csillaggal többet adok rá, mint amennyit szívem szerint érdemelne, de ezt vegye megelőlegezett bizalomnak a következő kötetre nézve.


James Forrester: Megszentelt árulás

James Forrester: Megszentelt árulás

London, 1563. Angliában nyugtalanság uralkodik, katolikus összeesküvések szerveződnek a fiatal Erzsébet királynő ellen szerte az országban. Egy késő éjjelen William Harley Clarenceux-t váratlanul meglátogatja régi barátja és katolikus hittársa, Henry Machyn, aki ráveszi a vonakodó heroldot, hogy rejtse el a hosszú éveken át írt krónikáját. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a könyv valami sötét titkot rejt, amely veszélyt hozhat rá, de ennek mértékét felbecsülni sem képes, amíg szembe nem találja magát Francis Walsinghammel és könyörtelen megbízottjával, Richard Crackenthorpe-pal, akik bármit megtennének annak érdekében, hogy megszerezzék a krónikát.

Clarenceux-nak az élete függ attól, hogy kiderítse, milyen titkot rejt a krónika, és kik alkotják az ennek őrzésére alapított titkos társaságot. Az egyre veszélyesebbé váló nyomozása során egyetlen társa Machyn felesége, Rebecca, akivel állandó életveszély közepette próbálják kibogozni a rejtély szálait, miközben Walsingham emberei folyamatosan a sarkukban vannak. Clarenceux pedig fokozatosan kezd ráébredni, hogy a tulajdonukban lévő krónikában rejlő titok az egész országot romlásba döntheti.

Hirdetés