pat P értékelése


>!
pat P
China Miéville: Konzulváros

Vérbeli sci-fi vérbeli bölcsészeknek.
Lingvisztikai metadon-program földönkívülieknek.
Ha van ellentéte a Romana regényfüzeteknek, hát ez a könyv az.
Hogy kiknek íródott? Nyelvészetben és addiktológiában jártas, hard-core SF rajongóknak.

Az a baj, hogy a könyv igen figyelemre méltó koncepciójáról nemigen tudok írni anélkül, hogy rongálnám az igen precízen felépített olvasmányélményt. Pedig mennyit gondolkoztam a Nyelven. A nyelv szerepén a valóság formálásában. Meg a kultúrák és a nyelv kapcsolatán. Meg a kreativitáson, a technikai civilizáción, a valláson és a művészeteken. Sok érdekes dolog jutott eszembe, ami még sosem. Annak ellenére, vagy talán éppen azért, mert a könyv gondolatmenetével gyakran irritálóan nem értettem egyet, zavaróan ellentétes volt a saját jól bevált kis világképemmel.
Szóval nagyon intellektuális élmény volt, és ez nagyjából ellensúlyozta azt, hogy érzelmileg igazából semennyire sem tudott bevonni a könyv. És talán ezek után senki nem lepődik meg azon, hogy nem a pörgős cselekmény a legfőbb vonzereje.
Miéville most sem lett a kedvenc íróm, de most már biztos, hogy ő írja a világ legérdekesebb, legújszerűbb regényeit.


China Miéville: Konzulváros

China Miéville: Konzulváros

Az ismert univerzum peremén, az Arieka nevű bolygón áll Konzulváros, ahol az emberek nemzedékek óta békésen élnek légburokba zárt diaszpórájukban. Az őshonos faj élő, szerves metropolisza az univerzum legkülönösebb teremtményeinek ad otthont, akikkel kizárólag a különleges adottságokkal rendelkező emberek, a konzulok képesek kommunikálni. Ariekán emberöltők óta minden a legnagyobb rendben zajlik, és Konzulváros éli a világtól elzárt gyarmatok békés, unalmas életét. Egészen addig, amíg egy újonnan érkező hajó és furcsa utasai fel nem borítják a megszokott egyensúlyt…

Avice kislányként azt hitte, Konzulváros maga az egész a világ – aztán egyike lett azoknak a keveseknek, akik kijutottak a gyarmatosított űrbe, ahol különös hajók siklanak a mindennapi világ alatti térben. Mire visszatér egykori otthonába, már teljesen más szemmel nézi a valaha természetesnek vett furcsaságokat, és bármennyire is tiltakozik ellene, mégis központi szerepet játszik a bolygót megrengető eseményekben.

Hirdetés