ppayter értékelése


>!
ppayter
James Forrester: Megszentelt árulás

James Forrester első kötete, a Megszentelt árulás, izgalmas krimi és kiváló korrajz is egyben. A 16. századi – éppen Shakespeare előtti – Anglia, melyet a történész szerző talán mindenki másnál jobban ismer, nagyszerű környezet egy ilyen történethez, Forrester elbeszélői képességének köszönhetően pedig pillanatok alatt bele tudja magát élni az olvasó.

Eleinte zavaró volt Clarenceux címernagy és a többiek 21. századi ésszel logikátlannak tűnő hozzáállása – ellenfeleik hatalomszerzésre és -megszilárdításra irányuló motivációja sokkal érthetőbb az életveszély vallásos meggyőződés miatti vállalásánál –, aztán persze elég hamar egyértelművé vált, hogy ez egyáltalán nem hiba, hanem a korhű karakteralkotás része és valójában tökéletesen illik a képbe. Mivel a történet stílusa viszont abszolút kortárs, az összhatás kiváló, a helyszínek, csavarok és feszültségadagolás a helyén van, pontosan olyan, amilyennek egy történelmi kriminek lennie kell, és még bizonyos sablonokat is elkerül, ami kifejezetten kellemes meglepetés. Sok szereplő valóban is létezett ember, esetleg minimális változtatásokkal, a helyszínek nagy része is valós, mint ahogy Machyn krónikája is (mely például itt olvasható: http://quod.lib.umich.edu/m/machyn/), ez szintén sokat dob a történeten. Krimikedvelőknek és a tizenhatodik századi Anglia iránt érdeklődőknek is szívesen ajánlom, alapos és jól összerakott, izgalmas regény.


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.hu/2013/04/james-forrester-me…

7 hozzászólás

James Forrester: Megszentelt árulás

James Forrester: Megszentelt árulás

London, 1563. Angliában nyugtalanság uralkodik, katolikus összeesküvések szerveződnek a fiatal Erzsébet királynő ellen szerte az országban. Egy késő éjjelen William Harley Clarenceux-t váratlanul meglátogatja régi barátja és katolikus hittársa, Henry Machyn, aki ráveszi a vonakodó heroldot, hogy rejtse el a hosszú éveken át írt krónikáját. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a könyv valami sötét titkot rejt, amely veszélyt hozhat rá, de ennek mértékét felbecsülni sem képes, amíg szembe nem találja magát Francis Walsinghammel és könyörtelen megbízottjával, Richard Crackenthorpe-pal, akik bármit megtennének annak érdekében, hogy megszerezzék a krónikát.

Clarenceux-nak az élete függ attól, hogy kiderítse, milyen titkot rejt a krónika, és kik alkotják az ennek őrzésére alapított titkos társaságot. Az egyre veszélyesebbé váló nyomozása során egyetlen társa Machyn felesége, Rebecca, akivel állandó életveszély közepette próbálják kibogozni a rejtély szálait, miközben Walsingham emberei folyamatosan a sarkukban vannak. Clarenceux pedig fokozatosan kezd ráébredni, hogy a tulajdonukban lévő krónikában rejlő titok az egész országot romlásba döntheti.

Hirdetés