Annamarie P értékelése


>!
Annamarie P
Paula Mclain: A párizsi feleség

Minden tiszteletem az írónőnek, aki vette a fáradságot, és nem kis mennyiségű háttéranyagból összeállította ezt a lebilincselően érdekes életrajzot. Mindehhez hozzáadva a saját fantáziáját, aminek köszönhetően tapintható közelségbe hozta az olvasóhoz Hemingway-t és az 1920 évek párizsi értelmiségének és felsőbb köreinek életét. A későbbi korok elemzői hajlamosak arra, hogy akár a szenzáció, akár a szaftosság kedvéért, de sokkal sötétebbnek fessenek le valakit, mint amilyen volt az illető élete során. Ez alkalommal szerencsére nem ez történt. Paula McLain mindvégig jóérzéssel, csupa szívvel kezeli Hemingway-t, és bár a tények tükrében azt mondhatjuk, hogy Ernest kegyetlen volt, bemutatása sokkal inkább a szenvedő szerelmest, a művészi érzékenységgel megáldott embert mutatja, mint az élvhajhász férfit., aki soha nem tudta lerázni magáról a háborúban átélt szörnyűségeket. Érzékenysége miatt egész élete romhalmazzá lett, amit még egy ilyen tökéletes párizsi feleség sem tudott meggyógyítani, csupán lehetővé tett számára néhány szép évet.

5 hozzászólás

Paula Mclain: A párizsi feleség

Paula Mclain: A párizsi feleség

A párizsi feleség Ernest Hemingway és első felesége, Hadley Richardson szívszorító szerelmének története.

Hadley halk szavú, huszonnyolc éves nő, aki már-már lemond arról, hogy valaha is szerelmes és boldog lehet, amikor 1920-ban Chicagóban megismerkedik Ernest Hemingwayjel. Rabul ejti a jóképű fiatal férfi lobbanékony természete és szenvedélyes vágya, hogy íróvá váljon. A rövid udvarlást és a gyors házasságkötést követően hajóra szállnak Párizs felé, és hamarosan az ott élő amerikaiak – köztük Gertrude Stein, Ezra Pound, F. Scott és Zelda Fitzgerald – színes és szeszélyes társaságának ünnepelt párja lesz belőlük.
A kávéházak szabados erkölcsű világa azonban ellentétben áll a család és a monogámia hagyományos értékeivel. Hadley féltékenységgel és önbizalomhiánnyal viaskodik, Ernest pedig ígéretes írói karrierjének elindításán fáradozik. Párizs tele van csábítással, és a házaspárnak szembesülnie kell a veszéllyel: Hemingway árulása az irodalomtörténet egyik legszebb szerelmének végét jelentheti.