Emmi_Lotta I értékelése


>!
Emmi_Lotta I
Fiúk évkönyve 1969

Ezt én nagyon szerettem. Pedig nem is voltam/vagyok fiú! A bátyám könyve volt, majd kiolvasás után nekem ajándékozta. Az 1970-es évek elején olvastam (rongyosra).

>!
Móra, Budapest, 1968
384 oldal

Fiúk évkönyve 1969

Fiúk évkönyve 1969

A Fiúk Évkönyvének eddig megszokott három nagy fejezete – Hazai körkép. Nagyvilág. Innen~onnan – az idén új résszel bővült. Csak fiúknak! – ez áll a fejezet elején. s valóban: olyan írásokat riportokat kötöttünk csokorra benne melyek a 13-16 éves fiatalok legáltalánosabb, gyakran kényes kérdéseire igyekeznek feleletet adni. Milyen pályát válasszak hogyan viselkedjem a lányokkal. s hogyan a felnőttekkel? Mit tegyek, hogy „egyéni” legyek? Hogy verjem el unalmas óráimat, s mit vegyek fel. hogy ízlésesen s mégis „menően” öltözzem? Íme. néhány téma a novellákkal versekkel, karikatúrákkal színesített összeállításból.
Gazdag választékot nyújt a másik három fejezet is. A Hazai Körképben a Hajdúságba s a Hortobágyra látogatunk el, hogy megismerjük e sok romantikával körülvett vidék valódi múltját és jelenét. Majd tágul a látóhatár s a Nagyvilág riporterei segítségével Ciprus szigetet s Írországot járjuk be: felmászunk a Pamírrá: a magyar Afrika-expedíció nyomát követve reszt veszünk egy varázsló misztikus. őserdei szertartásán; s néhány hazánkban tanuló külföldi diák vallomása nyomán messzi országok gyermekeinek életével ismerkedünk meg.
Az Innen-onnan fejezet a tudomány és a technika új. nagyszerű eredményeiről ad ízelítőt – többek közt arról. hogyan dolgozik az operatőr, miért méreg a LSD. milyen tudományos módszereket, eljárásokat használ fel a rendőrség a bűnözők leleplezesénél –, s portrét rajzol néhány kedvencünkről is: Claudia Cardináléról, Sandie Shaw-ról. Wichmann Tamásról, az indián csónak bajnokáról. Több száz mesteri fénykép. művészi rajzok és színes oldalak illusztrálják a kötetet, melyben, reméljük. minden kedves olvasónk megtalálja a neki szóló, érdekes írást.

Hirdetés