Noro értékelése


Noro>!
R. A. Salvatore: The Demon Awakens

A Korona (Crown Empire) világa Salvatore házi projektje, amelyben a szerző jóval több kreativitásról tesz tanúbizonyságot, mint amennyit egy tipikus Forgotten Realms regény (most nem az Otthonra gondolok) megenged. Az elsőként megjelent rész elég erős Gyűrűk Ura vonásokat mutat (másképp, mint a nyíltan homázsnak készült Negyedik Mágia Visszhangjai, de észrevehetően). Egy félistenszerű gonosz lény felébred egy távoli hegyen, maga köré gyűjti a gonosz népeket (goblin, óriás, satöbbi), és nekiáll leigázni ezt a hatalmas vadonokból és csupán néhány emberlakta országból álló világot. De az elfek – akik itt nem nagyok és szépek hanem kicsik és szárnyasok, tulajdonképp az ír mítoszok sidhe-je helyett pixie testbe születtek, de pontosan ugyanazt a nemes és kissé fennhéjázó mentalitást képviselik – résen vannak, és egy emberből hőst nevelnek, elnevezik „kószának” (ranger), majd adnak neki egy kardot, ami amúgy az öröksége. Kicsit sem ismerős?

Na de ha Aragorn 2.0-tól eltekintünk, tényleg vannak ebben a sztoriban újszerű ötletek is. Az egykor még a jót szolgáló, de mára korrupttá váló egyház kifejezetten izgalmasra sikerült. Bölcs öreg varázsló helyett pedig egy fiatal, kiábrándult szerzetes áll a világmegmentés élére, akinek a gonosz lények mellett a saját testvéreivel és önmagával is meg kell küzdenie. A papok drágakő-mágiája szintén egy jópofa adalék, kissé ugyan szerepjátékos ízű, de nagyon fantáziadús.

A könyv hibái a klasszikus tolkieni és salvatorei hibákból tevődnek össze. Az előbbi alatt azt értem, hogy a történet borzasztó lassan kezdődik, és a regény első fele nem más, mint egy hatalmas bevezetés. (A magyar kiadásnak ez kétségtelenül rosszat tett, mivel alighanem az összes izgalom "A Sötét sereg" címre keresztelt 2. kötetbe került. De a magyar kiadó ezért csak önmagát okolhatja). A Salvatore-féle hibák közül pedig az indokolatlanul hosszú és aprólékos harci jeleneteket, valamint Kósza barátunk Drizzt-stílusú naiv filozofálgatásait kell kiemelni.

Nem valószínű, hogy a folytatásokat egyszer még külön értékelném, ezért annyi ide kívánkozik, hogy a trilógia második része (Demon Spirit) egy eléggé erőltetett, folytatás-ízű könyv. A harmadik rész (Demon Apostle) viszont közepes kezdés után egy legalább olyan erős, hatásos befejezéssel bír, mint a Demon Awakens maga. Magyar kiadásban ez kb. azt jelenti, hogy a 2. és a 6. kötetek azok, amikért igazán érdemes elolvasni a sorozatot.

1 hozzászólás

R. A. Salvatore: The Demon Awakens

R. A. Salvatore: The Demon Awakens

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In THE DEMON AWAKENS, bestselling author R. A. Salvatore creates an astonishing new world for readers to explore – and an intrepid hero to lead the way: Elbryan Wynden, who must confront the dark tides of destiny in his epic search for justice and peace . . .
A great evil has awakened in the land of Corona, a terrible demon determined to spread death and misery. His goblin armies and fearsome giants ravage the settlements of the frontier, and in the small village of Dundallis their merciless attack leaves behind two shattered orphans: Pony and her lifelong friend, the youth Elbryan. Taken in by elves, Elbryan is raised to become a formidable ranger – a fateful role that will lead him into harrowing confrontation.
Meanwhile, on a far-off island, a shower of gemstones will fall onto the black sand shores. These heaven-sent stones carry within them an incredible power – the key to all that is good in the world and all that is evil, and it is up to one young monk to liberate them from the corrupt monastery that harvests them. Pray that they don't fall into the wrong, clawed hands . . .