camerastylo értékelése


>!
camerastylo
Christopher Milne: Róbert Gida emlékei

Christopher Milne: Róbert Gida emlékei A Milne-ház és lakói

Nagyon hullámzó, kicsit egyenetlenek éreztem. Volt amikor nagyon elkapott a hangulata; egy 20. század eleji jómódú angol család, hatalmas birtok, meleg otthon, aranyos gyermekkori emlékek, máskor úgy éreztem, kisiklott a medréből az írás, elvesztette báját, vagy épp cinikus élét (mert a kettő együtt megvan a regény erősebb részeiben). Néhol meg úgy tűnt, önellentmondásba keveredik Róbert Gida. Hol nagyon nem tudott mit kezdeni az ő Róbert Gidaságával és az apja szellemével, hol nagyon nagy szeretettel és alázattal írt az apjához fűződő kapcsolatáról.
Azért tetszett, főleg a tájleíró és az anekdotikus részek.


Christopher Milne: Róbert Gida emlékei

Christopher Milne: Róbert Gida emlékei

Christopher Milne, a Micimackó-könyvek Róbert Gidája, egész életében nem tudott szabadulni könyvbéli nevétől és szerepétől. Fájdalmas, sőt tragikus élményévé vált a gyerekkor. A. A. Milne fiaként és Micimackó barátjaként azonban felnőtté válni is lehetetlen. Könyvében nemcsak saját történetét írja meg, hanem az egész családjáét, de még a mesebeli rokonságét is. Így ismerjük meg a valódi Micimackót, Fülest, Tigrist és a többieket.
„Róbert Gida már a kezdet kezdetén megjelent az iskolában, és azzá lett, amivé később is vált – égő sebbé, ami sohasem akart begyógyulni.” "Apám a maga útját járta, és egyetlen ösvényt sem taposott ki nekem, amelyet követhettem volna. De vajon egyedül haladt azon az úton? És mindent a saját erejéből ért el? Sötét pillanataimban, amikor London utcáin vánszorogtam és munkát kerestem, úgy láttam, hogy apám az én gyermeki vállamra támaszkodva jutott föl a csúcsra. Ellopta tőlem a tisztességes nevemet, engem meg cserbenhagyott azzal a kétes hirnévvel, hogy az ő fia vagyok…"

Hirdetés