Chuti értékelése


>!
Chuti
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Hát Barátaim, jól átvert ez a könyv. :)
Én teljesen abba a hitbe éltem, hogy majd egy jó kis vadnyugati szorit fogok a kezembe fogni, erre nem az egyik kedvenc történelmi korszakomról olvashattam? Ráadásul egy másik szakaszát vette ez a könyv nagyító alá, ami azért jó, mert erről eddig még nem igazán olvastam/olvashattam ilyen kalandregényt. Hiszen a legtöbb írót ennek a korszaknak csak a kezdete inspirált.
A lényeg: a könyv eleje kicsit döcögősen indult. Néha nem tudtam a helyszínt összrakni a cselekménnyel. Mindenáron Mexikóban gondolkodtam és amikor a képembe nyomták Anglia tájait az agyam egyből elutasította. Ez az érzés a későbbiekben, Londonban már mérséklődött és amikor átkeltünk a csatornán teljesen megszűnt. Többek között emiatt adtam rá csak 4 csillagot.
A másik ok, hogy néha voltak benne hihetetlen jelenetek. Én persze megértem, hogy Sovay nem egy tipikus úrilány, és rendkívűl szívós is, na de azért…
A harmadik ok a kiadvány silány minősége. A kötés a szép, egyben van, viszont az utóbbi időben nem igazán tartottam ennyire sok nyomdahibával telezsúfolt könyvet a kezemben. Ilyen szempontból az Orlandó kiadóban nagyot csalódtam. A legjobban az ütötte ki a biztosítékot, hogy minden hosszú „ő”-vel kezdődő mondat kisbetűs volt. A nyomdában nincs nagy hosszú „ő” betű?

Összességében éleztem a történetet, de valami hiányzott belőle. Szerintem az írónő a könyv közepétől kezdte igazán megszeretni a saját történetét, én – mindenestre – onnantól kezdtem el azt a hangulatot érezni, mint amit a Bűbájos Mary-nál vagy a Kalózok! esetében.

Honnan: Velencei könyvtár


Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Celia Rees rajongók legnagyobb örömére, egy újabb nem mindennapi leányzó kalandjaival ismerkedhetnek meg a hazai olvasók. Sovay még Marynél (Bűbájos Mary, Farkasszem) és Nancynél (Kalózok!) is vakmerőbb és kalandvágyóbb, hiszen ő nem kényszer vagy erőszak hatására szakít az illedelmes kisasszonyoknak előre megírt sorssal, hanem sértett büszkesége okán válik útonállóvá. Ami először jó mókának tűnik, és gyógyír a hiúságon esett sebekre is, hamarosan véresen komoly játékká válik: élet vagy halál a tét. A La Manche csatornán túl a francia forradalmat követő terror dúl, s a sötét árnyak egyre inkább fenyegetik Angliát is, a családjától elszakított fiatal lányt azonban semmilyen veszély nem tántoríthatja el, hogy szerettei segítségére siessen. Szépsége és nyílt, bátor természete nem hagyja hidegen a környezetében élőket, így a legkülönfélébb emberek sietnek segítségére, hogy felvegye a harcot a romlott aljasság ellen. Vajon szembe szállhat egy magányos fiatal lány a legfőbb gonosszal, vagy el kell buknia? A történet végére mindenre fény derül.