pwz ISP értékelése


>!
pwz ISP
Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen

Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen Harminc történet a leghíresebb indián harcosokról és a legjelentősebb indián háborúkról

Először is, egy kicsit gatyába ráztam az adatlapot. Így mégis csak könnyebb választani, amikor ennek az „indiános könyvnek” az olvasására adja valaki a fejét! :)
Elég a Tartalomjegyzék-et megnézni, hogy a témában járatosak is rájöjjenek: ez egy kronológiailag elég jól összeszedett, csak a nagyobb indián-fehér háborúk leírását tartalmazó mű. Akit egy-egy időszak komolyabban érdekel, ezek alapján tovább tud lépni. Viszont összefoglalóként igen csak jó írás.
Így, folyamatában látva az indián-fehér háborúkat eszembe jutott pl., hogy J.F. Cooper miért írt a Bőrharisnya-sorozatban éppen a mohikánokról pozitív megközelítésben. Aztán az is eszébe jut az embernek, hogy „jé, de hiszen ezekről az indiánokról (pl. szeminólok), indián vezérekről (pl. Tecumseh), mi, itt Magyarországon érdekes módon az NDK-jugoszláv indiános filmekben hallottunk először!!!! Az infó nem az adott országból, vagyis az Egyesült Államokból, vagy Kanadából jött!!!!” Egy kis logikával arra is rájöhetünk, hogy miért! :D
Jó könyv! A témát figyelemmel kísérők kézikönyvként tekinthetnek rá – már csak terjedelme miatt is. Aztán meg olvassátok az indiános könyveket! :)

>!
Madách, Bratislava, 1973
188 oldal · keménytáblás · Fordította: Bártfai László

Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen

Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen

Indián lovasok száguldanak a prérin, fejük fölött tomahawkot forgatnak, arcukat harci színekre festették. Ez a hadiösvényt járó indiánok jellegzetes képe.
A legdicsőbb indián harcosok, Pontiac, Ülő Bika, Vakmerő Ló, Vörös Felhő, a nagy Geronimo és sok más híres törzsfőnök sorsával, a legjelentősebb indián háborúk történetével ismertet meg bennünket ez a könyv, dr. Miroslav Stingl, a neves amerikanista tudós műve. Történelmi források alapján számol be mindenről, ami a hadiösvényre lépett indiánok életével, szokásaival, lelkivilágával összefügg. Együtt járjuk hőseinkkel a szakadatlan és nemegyszer könyörtelen harcok tövises útját, elkísérjük őket messzi északra, az áthatolhatatlan erdőrengetegekbe, a végtelen prérikre és a csatatérré vált távol-nyugati aranymezőkre. Megtudjuk, milyen emberek voltak a nyomkeresők, hogyan avatkoztak az indiánok sorsába a hírhedt prémvadászok, a „tüzes vizet” árusító lelketlen kufárok és az aranyláz megszállottjai. Az sem marad titok előttünk, hogy miért skalpoltak az indiánok, és miért gyötörték halálra hadifoglyaikat.
Harminc fejezetre tagozódik a könyv – egy jobb sorsot érdemelt, nagyszívű nép történetének tragikus mozaikja –, s izgalmas meseszövés dolgában a winnetoui drámával vetekedik.
Dr. Miroslav Stingl több etnográfiai tanulmányúton vett részt Amerikában és a világ egyéb tájain. Legutóbbi nagy „világkörüli útja” alkalmával hónapokat töltött az Egyesült Államok és Kanada indiánlakta körzeteiben, s gyűjtötte könyve anyagát. Így született meg ez a mű, amely méltán megérdemli, hogy igaz ügyért harcoló, bátor és töretlen hitű hőseit őszinte szeretetünkbe fogadjuk.

Hirdetés