Terbócs_Attila értékelése


Terbócs_Attila>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Rendkívül élveztem. Önfeledt fecsegés, fecserészés hatszáz oldalon. Idillien szellemes és bájosan vaskos, érzékien vérbő, meleg, tarka könyv. Végtelenül kedves könyv. Mintha nő írta volna, és mintha nőként olvastam volna. Néha azon tűnődtem, hova is fog kifutni a vége, hogy és miben találja meg Amado az emberi természet és vágyaink állhatatlanságának feloldását-megoldását… nos, a végjáték meglepő és egyedi, tízpontos találat. Az utolsó száz oldalt törvénytelenül vigyorogva olvastam végig.
(Egyúttal megragadom az alkalmat és elnézést kérek a Péterfy asszisztensétől, aki a rendelőintézeti váróban, miután észrevette, mit olvasok, vidáman közölte, hogy a vége, na, a vége, az aztán különösen jó. Ármányos, rosszindulatú lélek vagyok, és rögtön arra gondoltam, naná hogy a néni nem olvasta a könyvet, mert a történet, a mese annyira jó, és annyira lineáris az első ötszáz oldalon, ahol akkor jártam, hogy bármiféle különösen jó, még annál is jobb végkifejlet elképzelhetetlen. Pedig mégsem az, a néni tényleg olvasta a könyvet.)


Jorge Amado: Flor asszony két férje

Jorge Amado: Flor asszony két férje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A komoly, tisztességes, ámde tüzesvérű Flor asszonynak két férje van. S míg szombat délutánonként az egyik, a polgári jámborság megtestesítője illedelmesen fagottozik, Flor eszeveszett lázban szerelmeskedik a másikkal, a kedves szoknyavadásszal, a szenvedélyes szerencsejátékossal, az elbűvölő csirkefogóval… Vagyis a kísértetével… Mert a sors úgy akarta, hogy az egyik házasságában Flor az igazi szerelemmel ismerkedjen meg, amilyennek a lányok álmodják, a másikban meg a renddel, az állandósággal, a nyugalommal, amilyennek a riadt anyák álmodják a házasságot lányaiknak… És amíg pellengérre kerül a kis- és nagypolgári képmutatás, a bölcs és derűs, fölényes és gúnyos Amado összekacsint olvasóival szereplőinek feje fölött: lám, ilyen az élet, ilyen csupa láng szenvedély, ilyen szomorú és nevetni való, ilyen kisszerű és ismételhetetlenül egyetlenegy.

Hirdetés