Chiara értékelése


>!
Chiara
Anne Frank – Dawid Rubinowicz: Anne Frank és Dawid Rubinowicz naplója

Amikor egy kislány és egy kisfiú túl hamar felnő… Amikor értelmetlen, embertelen halált hal, csak mert rossz időben, rossz helyen, egy bizonyos családba született. Sokan tagadják a Holokauszt tényét. Talán szégyenből. Talán bűntudatból. Talán mert nem akarják elhinni, hogy ennyi gonoszság szorulhat emberbe. Nem szabad megengedni, hogy feledésbe merüljön! Nem történhet meg még egyszer! Emlékeznünk kell, ha még oly' fájdalmas is! Azért, hogy tudjuk: meg kell akadályozni! Fel kell lépni a megkülönböztetések ellen!

Nem tudok és nem is akarok kívülállóként gondolkodni. Érintett vagyok.
* mint anya: mert vannak gyermekeim, és féltem őket. Mindentől, és mindenkitől, aki ártani akarna nekik.
* mint nő: mert a halál biztosan nem a legrosszabb, ami ilyen helyzetben történhet egy nővel.
* mint magyar állampolgár: mert elég közel laktam a néhai pesti gettóhoz. Van a helynek egy elég nyomasztó hangulata… Többször jártam a Holokauszt múzeumban is. sosem sikerült száraz szemmel kijönnöm. Nyitott szemmel járkálok a budapesti épületekben. Túl sokban van emléktábla, honnan-hány embert hurcoltak el.
*mint ember: mert ember embernek farkasa, és nem tudhatom, mikor kezdenek üldözni valamely népcsoportot faji, nemi, politikai, származási, szexuális vagy vallási hovatartozása miatt.
*Származásilag is: csak két generációt kell visszalépnem, és üldözött a családom. Nagymamám csak gettóban volt. „Csak” mondom, hisz ő túlélte, nagyjából egészségesen. De elmesélte milyen sorsuk volt a nőknek a náciuralom alatt, majd a „felszabadító” szovjet hadsereg is tiszteletét tette. Nagypapám családja Auschwitzban maradt. Férfiak, nők, gyerekek. Majdnem a teljes vérvonal. Nekünk is volt Anne Frank-unk. Ő is 15 éves volt… :(((

Nem tudok kívülálló maradni, pedig az anyám római katolikus-tehát én magam nem vagyok zsidó. Sajnos!

A könyv „értékelhetetlen”. Nincs szempont, ami alapján besorolhatnám. 5 csillag, mert ha csak egyetlen olvasója is fellép majd az embertelenség ellen, már célját érte.

Ne feledjük: „Wer nur ein einziges Leben rettet, rettet die ganze Welt“ („Aki egy életet is megment, az egész világot menti meg.”)

6 hozzászólás