sztimi53 P értékelése


>!
sztimi53 P
Gion Nándor: Latroknak is játszott

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Olvasás előtt: Rózsaméz, nekem ez jelent valamit, Glycerinum boraxatum. FoNo VII., kérik tőlem, szájpenészre, ecsetelésre.

A Csoszogó Török Ádám aki egyszerre szimpatikus és taszító figura, hosszú fekete hajával, aki lázad a katonaság ellen és hosszú hajat növeszt ( tisztára Hair) hát vele indul és folytatódik a történet, máris szeretem. Majd rögtön meg is lepődök a változáson: isten szereti? Aztán rájövök hogy a Csoszogó tán még rosszabb mint volt, és igazán magyar. Ott a kocsmában is ráismerek a magyarokra, kritikusan szemlélem őket, igen ilyenek. Szomorú.
Ez egy háború után újjáépülő világ, átrendeződött társadalom és mégis ugyanaz a szar van. Néha úgy érzem, hogy még most is. Válság van, a történelem ismétli önmagát és mint ilyenkor mindig (régi)új eszmék terjednek, mind jobb sorsot ígér. Aztán persze megint háború van. Jobb sors, na persze. Tetszik a sajátos beszéd stílus, hozzám nőttek a szereplők, szeretem Rojtos Gallait, Rézit, szeretem és megvetem Török Ádámot. Sajnálatos módon az én kiadásomban nincs benne a harmadik és negyedik rész, azt hiszem emiatt még könyvtárba is hajlandó leszek elmenni. Milyen kár lett volna Gion nélkül leélni ezt az életet…

Olvasás után: a rózsaméz édes lehet, parázs, csodálatos, mint az ígéret, hogy kapunk belőle, az elérhetetlenségtől meg kívánatosabb. Rózsaméz márpedig van. Majd egyszer hozok nektek, és akkor nem lesztek fáradtak többé, nem fogtok fázni és nem öregedtek meg.

(A virágos katonáról itt írtam: http://moly.hu/ertekelesek/1109931)

2 hozzászólás

Gion Nándor: Latroknak is játszott

Gion Nándor: Latroknak is játszott

1898-ban indul Gion Nándor regényfolyamának cselekménye és a kilencszázötvenes években fejeződik be. Családregény, faluregény, kisebbségi regény, (anti)hősregény. Helyszíne a többnemzetiségű bácskai Szenttamás, az író szülőfaluja, mely egy század alatt öt impériumváltást élt meg – ebből négyet érint a regényfolyam –, miközben lakói jóformán ki sem mozdulnak a faluból.

Hirdetés