Goofry P értékelése


>!
Goofry P
Márai Sándor: Az igazi / Judit …és az utóhang

Kedvelem az Írótól, a Gyertyák csonkig égnek valamint az Eszter hagyatéka című regényeket, de mától ezek lejjebb szorulnak a képzeletbeli háromszintes dobogón egy-egy grádiccsal. Megehet, hogy az utolsó, a legfrissebb élmény a legjobb vermébe estem, de az összes eddig olvasott Márai írás közül ezt tartom a legjobbnak. Az igazi remekmű! – Olyan mívesen megkomponált és mégis egyszerű lejtésű mondatokkal, amelyeket hangosan is oly jó felolvasni és kimondani. És jó, ahogy megállanak előttem feketén-fehéren, azok az életbe illeszkedő, valódi gondolatok, melyeknek hatása alól, ha akarnám, akkor is nehézen tudnám kivonni magam, mert „… az igaz szavaknak van valamilyen alakító és tisztító erejük.”
Aztán az ábrázolás módja, melyben az ötletes monológokon keresztül külön-külön „stílbe” csomagoltan megmutatkozik előttem a polgári létérzés és egy értékrend pusztulása, egy világérzés elmúlása … A szemtanúság, vagyis a Lázár (apropó, Lázár!) alakjában megtestesülő Márai … és az író búcsúja … a lélek mélységei … az élet értelme …, olyan Mű ez, amiről ódákat lehet zengeni, és tudnék is hosszasan ömlengő tirádákat folytatni az értékelés örve alatt. Megkímélek mindenkit ettől, bár csak nehezen türtőztetem magam…

Igen, egy hosszú értekezést szerettem volna iderittyenteni…, úgy gondoltam, neki is kezdek, …de aztán átgondoltam és megértettem, hogy nem kell, „az igazi” úgyis mindig máshol van, mint ahol azt mi emberek megtalálni véljük. De attól még létezik!

Márai Sándor Az igazi című könyve a barátom, okultam belőle és el fogom olvasni újra és újra…

11 hozzászólás

Márai Sándor: Az igazi / Judit …és az utóhang

Márai Sándor: Az igazi / Judit …és az utóhang

A két szorosan összekapcsolódó regényben Márai a szerelemről, a szenvedélyről, az élet végső értelméről mondja el gondolatait. Az író a szokványos polgári házassági „háromszög” történetét izgalmas mélylélektani drámává alakítja. Az igaziban a feleség, majd a férj mondja el vallomását közös életükről, kapcsolatukról. A Judit …és az utóhang pedig a szerető, az egykori cselédlányból nagyvilági hölggyé változó, a „mellékutca”' helyett a házasság biztonságát kiharcoló asszony története – a háttérben a második világháború után lassan éledező Budapest, majd a New York-i emigrációs lét érdekes tablójával.

Hirdetés