RandomSky értékelése


>!
RandomSky
Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója

Így, hogy a végére értem, az az érzésem, nem csak barátságról, szeretetről és elmúlásról szól ez a könyv, de arról is, hogy az van, amiben hiszel, és hogy ha megteremtesz valamit fejben, akkor az létezővé tud válni. A betegségek is így működnek. Gondolom, a jó dolgoknak is így kell akkor.
Mark Haddon különféle díjakkal elismert regénye, (az) A kutya különös esete az éjszakában nyilván eszembe jutott róla, de igazából egészen más ez, „csupán” az autisztikus, még gyerek főszereplő a közös, meg ami ebből következik (és az nem kevés). Nem volt könnyű olvasni. Valahol az olvasás is teremtés, hiszen el kell képzelni az olvasottakat, és ez önmagában is teremtő erővel bír, és mindenképpen hat rám, talán túlságosan is. Ha olyat olvasok, ami nyomasztó, akkor nyomott leszek tőle, meg ilyenek. És Budo valójában Max, az ő ember barátjának a tükörképe, mása, alteregója, nevezzük bárhogy, de hasonlóan gondolkodik, és az meg nem ugyanaz, ahogy én általában. Arra sem vennék mérget, hogy az a normális, ahogy mi, a nemautisták vagyunk, de bizonyos értelemben belőlünk van több, a világot jobbára mi alakítottuk a saját igényeink szerint, és ebben a fajta világban ők nem érzik jól magukat. Ettől aztán én sem éreztem jól magamat, míg olvastam. Viszont ha nem olvasom el, akkor szegényebb lennék egy túlzás nélkül katartikus élménnyel. És nem is a legeslegvége miatt mondom ezt.
Jó, hogy valaki mert így foglalkozni a halállal, mely valójában tabu a nyugati civilizációban, hiába látjuk nap mint nap számtalanszor a médiában. Az emberek zöme fél tőle, és még azt is fél kimondani, hogy fél. És talán titkon valami értelmet szeretne az életének, és igen, persze (SPOILER vagy sem), ez a könyv arról szól, hogy van értelme, még egy képzeletbeli barát esetében is. És itt jön be újra az, hogy az van, amiben hiszel. Mindenki maga dönthet.
Bővebben (és jobban a könyvre magára koncentrálva): http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2013-01…


Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója

Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója

A nevem Budo.
Öt éve vagyok életben. Öt év nagyon hosszú idő valakinek, aki olyan, mint én.
A nevemet Maxtől kaptam. Ő az egyetlen ember, aki lát engem.
Azt tudom, amit Max tud, de néha nála többet is. Tudom, hogy Max veszélyben van.
És azt is tudom, hogy én vagyok az egyetlen, aki megmentheti őt.

Szívfacsaró és szívmelengető könyv kamaszoknak és felnőtteknek a szeretetről, a hűségről és a képzelet erejéről – gyönyörű történet mindazoknak, akiknek volt már igaz barátja…akár valós, akár képzeletbeli.

Hirdetés