cippo IP értékelése


>!
cippo IP
Stephen King: 11/22/63

Azt mondja a miszter, hogy 72-ben kezdte írni ezt a könyvet, aztán félretette, és kelt-dagadt vagy 35 évig a fiókjában. Na és hát nyilván bele-belecsúszott egy-két kéziratlap egynémely korábbi/későbbi (?) bestselleréből, de legalábbis nyílt egy-két in medias rés néhány korábbi/későbbi (?) regény helyszínére – kicsilány, ó, szia, heló, álljunk össze, mint két kicsi lego, ugye –, de tudod mit? Bánja a fene, szeretem én a miszternek ezt a minden idők szerint profin pásszentos sablonrendszerét, leköt, felcsigáz, és mondok még valamit: most megyek és belekezdek a Duma Key-be. És mire befejezem, már nemdohányos leszek. Tudod, most, hogy megint Kinget olvasok, hatodik napja nem gyújtottam rá. Vannak kritikus pillanataim, amiről most nem szívesen beszélnék. De ezekben a krízisekben a miszter az én pásztorom. És ha ezt most végre sikerül megcsinálnom, én esküszöm, írok neki egy köszönőlevelet.
(Mondjuk, azér' ez a Stephen alapjában véve egy szentimentális vén fsz. A végét úgy igazán amerikaiasan elizélta. De én akkor is imádom.)

22 hozzászólás

Stephen King: 11/22/63

Stephen King: 11/22/63

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jake Epping kisvárosi angoltanár, jóképű, művelt, harmincas fiatalember. Tüdőrákban haldokló öreg barátja, Al egy napon hajmeresztő titkot oszt meg vele: tudja a módját, hogyan lehet visszamenni a múltba, és némi leleményességgel megváltoztatni a jövőt. Megkéri Jake-et, mivel maga már nem képes rá, hogy előzze meg azt az eseményt, amelytől ő Amerika és a világ romlását datálja: akadályozza meg Lee Harvey Oswaldot Kennedy meggyilkolásában. A múltban tett kirándulásnak van azonban egy hátulütője: amennyiben az időutas hazatér, de aztán újra ellátogat a múltba, „reset” következik be: az eredeti körülmények állnak helyre, a beavatkozás érvényét veszti.

Jake, aki a múltban a George Amberson nevet veszi fel, főpróbát akar tartani. Középiskolája nyomorék öreg pedellusának családját 1958-ban az apa kiirtotta, Jake-George tehát azért megy vissza 2011-ből 1958-ba, a családirtás előtti hetekbe, hogy megmentse a családot. Ekkor veszi kezdetét a rengeteg bonyodalom, amely az új életével jár: szenvedélyes viszony, nagy, komoly szerelem, beteg lelkű, bosszúszomjas férj felbukkanása, gyilkosságok. Jake-George nem tudja eldönteni, áldja-e vagy átkozza Alt, amiért erre a küldetésre rávette, azt azonban az idő előre haladtával egyre biztosabban tudja, hogy a múltban vagy a jövőben szeretne-e élni.

Stephen King most is elemében van, fantáziája korlátlan, szereplői és miliői hitelesek, legújabb regénye pedig letehetetlen.

Hirdetés