Noro  értékelése


>!
Noro 
Arthur Conan Doyle: Jobb nem firtatni

Meglepődve tapasztaltam, milyen könnyű belehelyezkedni Doyle legtöbb történetébe – kvázi nagyon természetes, szórakoztató a „mesélői” stílusa. Régiségbúvár ill. tengerész történetei már témájukban is eleve közel álltak hozzám, kár, hogy utóbbiakat hajlamos kicsit hosszúra nyújtani. A kegyetlen mesék és a modern történetek többsége az ötletességével nyerte el a tetszésemet. Egyedül talán a spiritiszta novelláktól vártam volna többet – igazság szerint viccesnek találtam őket, bár nem hiszem, hogy az író (ezekben legalábbis) erre törekedett. Írásaira szerintem kevéssé jellemző az, amit „horror(isztikus)” hangulatnak neveznénk, gyakran inkább kalandos történetek, meghökkentő és morbid – sőt, néha morbid humorú – befejezéssel. A szerkesztői fecsegés egy alkalommal itt is befigyelt – igazán nem kellett volna előre leírni, melyik Poe-novellát idézi a szóban forgó történet.


Arthur Conan Doyle: Jobb nem firtatni

Arthur Conan Doyle: Jobb nem firtatni

Sir Arthur Conan Doyle-t a hazai olvasóközönség leginkább Sherlock Holmes atyjaként ismeri, pedig sokoldalút és maradandót alkotott a természetfölötti irodalom terén is. Régiségbúvár rémtörténeteiben – melyek többek között az első múmiafilmet ihlették – a történelem és az egyiptológia iránti érdeklődése nyilvánul meg; spiritiszta novelláiban saját személyes tapasztalatait dolgozza fel a szeánszokról, a médiumokról és a szellemidézésről; hátborzongató tengerészhistóriáiban egyebek mellett magyarázatot kínál a Mary Celeste kísértethajó titokzatos esetére; kegyetlen meséiben (contes cruels) arról fest végletes képet, hová fajulhatnak a sötét emberi szenvedélyek; modern rémtörténeteiben pedig a tudományos-technológiai haladás vívmányaiban rejlő ijesztő lehetőségekkel játszadozik. Kötetünk reprezentatív betekintést nyújt munkásságának e kevésbé közismert, ám annál figyelemreméltóbb szeletébe, a MesterMűvek hagyományai szerint minden elbeszéléshez külön bevezetést és magyarázatokat mellékelve.

„Arthur Conan Doyle mindmáig az egyik legkedveltebb írónk; műveit világszerte érdeklődéssel – és olykor megszállottsággal – olvassák.” – Russell Miller

Hirdetés