labdarozsa értékelése


>!
labdarozsa
Dino Buzzati: A colombre

Ezt a könyvet azért vettem meg, mert tetszett a borítója és mert sok jót hallottam Buzzatiról. Ebben a sorrendben :D Nagyon nagyon jó döntés volt!
Csupa fura kis elbeszélés, komoly témák könnyed csomagolásban: ha nem akarsz elgondolkodni a sztorik üzenetén, háttértartalmán, akkor is élvezhető a könyv, nem kényszerít a gondolkodásra, de egyszer csak azon kapod magad, hogy mélyen megráz és elgondolkodtat, amit olvasol. Tetszett az is, hogy nem szájbarágósak a tanulságok, hanem nekem kell levonnom a saját következtetéseimet, amit én külön szeretek. Jó volt azt érezni, hogy az író bízik bennem, feltételezi rólam, hogy érteni fogom, amit ő mondani akar nekem. Ez inspirált, hogy még tovább gondoljam a történeteket.
Szóval ismét egy szeretnivaló könyv és egy szeretnivaló író :)


Dino Buzzati: A colombre

Dino Buzzati: A colombre

Dino Buzzati (1906-1972) a modern olasz és európai irodalom jelentős alakja. A kétkötetnyi (A colombre; Riadalom a Scalában) novellaválogatás kétféle írói világ legjobb elbeszéléseiből ad ízelítőt. A sor a hol Kafkát, hol az akár borgesi mágikus realizmust idéző korai elbeszélésektől az abszurdot a hatvanas évek modern valóságában meglátó „örkényi” novellákig ível. Közös nevezőjük mégsem a világirodalmi hasonlóságokból, hanem egyediségükből: Buzzati egyszeri és megismételhetetlen, borús és bölcs kedélyéből, lebilincselő mesélőkedvéből, óriási tehetségéből ered.

Hirdetés