ppeva P értékelése


>!
ppeva P
William Styron: Sophie választ

Háromszemélyes dráma a második világháború után két évvel.
A magányos, nő- és baráthiánytól szenvedő, céljait kereső fiatal írópalánta. Az Auschwitz poklát megjárt lengyel menekült nő. A tudós szerepében tetszelgő, gazdag, őrült, zsidó szerető. Hármuk kínzó-keserves baráti-szerelmi kapcsolata, a kábítószer és alkohol lélekromboló hatása, szövevényes faji konfliktusok (Észak és Dél, zsidó és nemzsidó, amerikai és lengyel, fehér és fekete), és legfőképpen: a háború kinyújtott csápjai, amelyek továbbra is fogva tartják azokat, akik valamilyen módon részt vettek benne vagy akár csak átélték.
Sophie személyes tragédiája, hogy a táborban elszenvedettek miatti bűntudata, lelki sebei miatt nem tud kiszállni az életét veszélyeztető, gyilkos „szerelem”-ből…
Nehéz könyv. Bizonyos részei a polgárpukkasztó pornográfia határait súrolják, de ezt sem éreztem öncélúnak. Szegény szexuálisan a végletekig felajzott fiatalember fel sem ismeri, milyen halálos játszmába keveredett.

5 hozzászólás

William Styron: Sophie választ

William Styron: Sophie választ

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A második világháborús hadszíntért sikeresen megúszó déli amerikai írópalánta – maga Styron – egy olyan háromszög poklába keveredik bele, ahol a másik két „emberi tényező” ugyanezen háború traumájának a perverzitás fokáig sérült pólusa: a regény végén a kettős öngyilkosság a szeretet és gyűlölet, az irracionálissá fejlődő, szinte állati ragaszkodás és kínzás, tapadás és taszítás logikus következménye, shakespeare-i konzekvencia. Sophie, ez a konzervatív, sőt antiszemita lengyel lány a véletlen folytán kerül Auschwitzba, ahol előkelő árja létére zsidósorsot él meg, olyan sorsot, amelyen szerelmének, Nathannak fizikailag nem kellett átesnie. S itt jön a regény egészen eredeti paradoxona: Nathan számára az európai lidércnyomás – még közvetlen átélés híján is – olyan személyes katasztrófát jelent, amely logikusan vezet el a világ teljes megtagadását jelentő őrületig, a halál választásáig. E két ember egymás kínzásában, őrült szeretkezéseiben, harcában azért nem lehetséges békében feloldódó megnyugvás, mert a fasizmus patológiája sejtjeikig megfertőzte őket. Hiába akarják a megváltást, már képtelenek rá.

Hirdetés