dontpanic P értékelése


dontpanic P>!
J. R. R. Tolkien: The Hobbit

In a hole in the ground there lived a hobbit.

Egy mondat, amit Tolkien állítólag egy üres oldalra firkantott le dolgozatjavítás közben, egy ihletett pillanatban. Ki tudja, mennyit érhet most ez a papír, ha megvan még, és ki tudhatta, hogy ez a pillanat, ez a furcsa mondat azóta is mekkora hatással lesz ránk, elkezdve a huszadik-huszonegyedik századi nyugati kultúrától, átlagéletekre lebontva – például az enyémre is.

A hobbit tehát A Gyűrűk Ura anyja, de ha máshonnan nézzük, inkább a kistestvére. Az események nem olyan nagyszabásúak, a történetnek nincs kiemelt íve, inkább epizodikus, a hangvétel könnyedebb, a célközönség (ha volt ilyen Tolkien – vagy a kiadója – fejében), szűkebb, más. Az események sokkal gyorsabban történnek, emiatt nemigen nevezhető epikusnak.
Elolvasod, jól szórakozol, izgulsz, megkedveled a szereplőket, de talán nem vonódsz be annyira, és nem csak a rövidebb hossznak köszönhetően. Maradunk a mesés felszínen, az érzelmek, amiket kapunk, sokkal plasztikusabbak, leegyszerűsítettebbek, úgy, ahogy a szereplők indítékai is, személyiségük (no persze A Gyűrűk Urát sem a részletes karakterábrázolása miatt szeretjük, de a főbb szereplők esetében azért ez sem hiányzik).
Jó mese ez, a klasszikus meseelemek egy teljesen új formába helyezésével (és lassacskán megszületik a fantasy).

És a hőse a hobbit, ahogy A Gyűrűk Ura hősei is a hobbitok, nekem legalábbis mindenképpen. Mindig is hobbitpárti voltam, persze a tündék varázslatosak, de idegenek, hozzáférhetetlenek, az emberek nemesek, de mégiscsak emberek, abból látok eleget akárhol:), a törpökkel úgy igazán nehéz azonosulni, a mágusok ijesztőek és kissé megbízhatatlanok, de a hobbitok, ó, hát a hobbitok. A hobbitok újra és újra bebizonyítják nekem, hogy lehetsz úgy is kalandvágyó, hogy az otthonod marad a legfontosabb, hogy a tény, hogy szereted a kényelmet, nem jelenti azt, hogy ha eljön az ideje, nem a helyes dolgot fogod tenni és hogy lehet teljes életed kicsiben is.

Egyszerű könyvként talán nem öt csillagot kapna, de ez nem egy egyszerű könyv. Ez A hobbit J. R. R. Tolkientól. :)

2015-ös újraolvasás után:
Egyszerűen zseniális, hogy ennek a könyvnek a címszereplője a különböző izgalmas kalandok során szinte folyamatosan hazavágyik a kényelmes karosszékébe. Nesze neked kalandok. :D
(Persze tudjuk, hogy azért egy jó hatvan év után megunja a karosszékét is végül. Na, ez az igazi fordulat ebben a sztoriban! :D)


J. R. R. Tolkien: The Hobbit

J. R. R. Tolkien: The Hobbit

Seldom has any book been so widely read and loved as J.R.R. Tolkien's classic tale, The Hobbit. Since its first publication in 1937 it has remained in print to delight each new generation of readers all over the world, and its hero, Bilbo Baggins, has taken his place among the ranks of the immortals: Alice, Pooh, Toad… As with all classics, repeated readings continue to bring new detail and perspectives to the reader's mind, and Tolkien's Middle-earth is a vast mine of treasures and knowledge, its roots delving deep into folklore, mythology and language. The Hobbit is, therefore, an ideal book for annotation: as well as offering a marvellous and entrancing story, it introduces the reader to the richly imagined world of Middle-earth, a world more fully and complexly realised in The Lord of the Rings and The Silmarillion.