lzoltán IP értékelése


>!
lzoltán IP
G. K. Chesterton: Eretnekek

Egy ragyogó „esszégyűjtemény”, ami a témák sokszínűségével festi meg az eretnekség chestertoni értelmezését. De vigyázat(!), itt nincs biztonságban egyetlen szó sem, egyetlen jelentés sem – itt könyörtelen szófaragás zajlik. A szinte mindig jelenlévő – és néhol erős – humor, és az angol szellemesség, mint ikerpár kísért. És ez időnként fárasztó is tud lenni, ha az olvasó – képességeihez mérten – mértéktelen.
Gyanútlanul vetettem bele magam az olvasásba, és a könyv feléig megállíthatatlanul faltam az oldalakat. Elértem (befogadó)képessége(i)m határához, szünetért kiáltottam: Állj! Záporoztak az idézetek, ezt így nem lehet, valamit a könyvben is kell hagyni! Ha kiírok belőle mindent, akkor ki fogja levenni a polcról egy gyanútlan olvasásra?

Ki lesz a következő?

>!
Szent István Társulat, Budapest, 1991
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633605768 · Fordította: Lukácsi Huba
1 hozzászólás

G. K. Chesterton: Eretnekek

G. K. Chesterton: Eretnekek

„Semmi sem árulkodik furcsábban a modern társadalom egyik iszonyú és alattomos kórságáról, mint az "ortodoxia” szó manapság divatos és szokatlan értelmezése. Hajdanán az eretnek azzal büszkélkedett, hogy nem eretnek. A világ hatalmasságai, rendőrségei és bíróságai voltak azok, akik eretnekek voltak. Ő azonban ortodox volt. Nem büszkélkedett azzal, hogy fellázadt ellenük, merthogy ők lázadtak fel ellene… Az ember büszke volt arra, hogy ortodox, büszke volt arra, hogy igaza van… Megannyi elfeledett pokol kínpadjára vonhatták, de el nem ismerte sohasem, hogy eretnek volna. Egypár modern kifejezésnek köszönhető, hogy most kérkedik vele. Magabiztos nevetéssel így szól: „remélem, nagyon eretnek vagyok”, aztán körülnéz, és várja a tapsot. A szó, „eretnekség” nem csupán azt jelenti, hogy már nem gondolkodom tévesen; gyakorlatilag azt jelenti, hogy világosfejű és bátor vagyok. A szó, „ortodoxia” nem csupán azt jelenti, hogy nincs többé igazam; gyakorlatilag azt jelenti, hogy tévedek. Mindez valamit jelent, pontosabban: egyetlen valamit. Azt jelenti, hogy az emberek nem sokat törődnek azzal, vajon filozófiai szempontból igazuk van-e. Hiszen nyilvánvaló, hogy az embernek őrültnek kéne nyilvánítania magát, mielőtt magát eretneknek nyilvánítja…" [forrás: http://hu.wikiquote.org/wiki/Gilbert_Keith_Chesterton#Eretnekek_.281905.29]

Hirdetés