Blaiserman értékelése


Blaiserman>!
James Clavell: Gajdzsin

Igazi történelmi regény rengeteg szereplővel. Ez az elején kissé zavart is. Azonban miután mindenkit kiismertem már könnyebb volt. Tény hogy rendkívül hosszú könyv. Ha jól emlékszem 1300 körül van az oldalszám. Azonban ezt a hosszt nem éreztem teljesen megalapozottnak. A sógunban például jobban el volt osztva a cselekmény a két fél között. Itt nem teljesen láttam értelmét a japán oldalon törtné dolgok leírásának. Az azonban nagyon tetszett hogy visszautalt a szerző a sorozat előző részeiben történt eseményekre szereplőkre. A történet kalandosnak szánt részei azonban nem kötöttek le annyira mint az előző könyvek esetén. Volt egy olyan pont ahol úgy éreztem innen már nem lehet olyan lezárást létrehozni ami megfelel a „jó győz” kategóriának. A japán és kíni szokásokból is jóval kevesebbet kaptunk a megszokottnál. Szerintem összességében jó könyv volt azonban egyes szálakat feleslegesnek éreztem vagy nem láttam pontosan mit is akart kezdeni velük az író a végkifejleten. Szerintem lett volna még potenciál ebben a könyvben. Senki se értse félre nem akarom lehúzni a könyvet mert itt s érvénesül az író szokásos történet fonása. A vég kifejlett pedig valahogy számomra elmaradt.


James Clavell: Gajdzsin

James Clavell: Gajdzsin

Japán, 1862. Az ország az erőteljes amerikai nyomásra már megnyitotta kapuit a külföld előtt – de épp csak résnyire. Az „Istenek Földjén” zűrzavar uralkodik: az egyre inkább elszegényedő szamurájok egy csoportja szeretné megfosztani hatalmától a sógunt. Japán irányítását ismét a Mennyek Fiára, a császárra akarják bízni, akinek kezéből annak idején az első sógun kiragadta a kormánypálcát. Az ország nagyurai, daimjói közül is sokan úgy gondolják, hogy a sogunátus intézménye megérett a változtatásokra, de ezeket a változtatásokat maguk szeretnék végrehajtani – a sóguni cím birtokában.
És mindeközben ott vannak az országban – Jokohamában – a gajdzsinok, a gyűlölt idegenek, az egymással is rivalizáló britek, oroszok, franciák, poroszok, akiknek nagyon komoly gazdasági érdekük fűződik ahhoz, hogy a titokzatos Japán, amelyről az európaiaknak még csak nagyon homályos ismereteik vannak, teljesen feltárulkozzon előttük, s lehetővé tegye a szabadkereskedelmet. A jokohamai európai kolónia hajótulajdonos-kereskedői között ismerős nevekkel is találkozhatunk: itt van Malcolm Struan, A tajpanban megismert legendás Dirk Struan unokája, itt van az ugyancyak A tajpanból és A Nemes Házból megismert Tess Struan, akit most még senki sem mer Boszorkány Struannak nevezni, itt van a régi esküdt ellenség, Tyler Brock és famíliája… Mindenki mindenkivel és mindenki mindenki ellen – ahogy a pillanatnyi érdek diktálja.

És mindez egy aprólékos, művészi gonddal megfestett környezetben, olyan filmszerűen láttatóan, izgalmasan és érdekesen elénk tárva, ahogyan csak a régi Japánt és a Távol-Keletet töviről-hegyire ismerő James Clavell írhatta meg.

Hirdetés