Noro  értékelése


>!
Noro 
Szergej Lukjanyenko: Új Őrség

Nehéz egy sorozat ötödik részét értékelni. Legalábbis úgy, ahogyan én szoktam. Inkább olvassátok el, mit írtam az Alkonyi Őrségről, mert ott én is megprófétáltam valamit :D Bár akkor még nem szó szerint gondoltam…
Szóval az Új Őrség a jövendőmondás témáját járja körül. Megváltoztatható-e a jövő vagy sem, de főleg, hogy milyen súly helyeződik annak a vállára, aki megismer egy próféciát. Emellett tovább mélyül a Homály és a mágikus Erő mibenlétének vizsgálata, ami már a harmadik kötetben megkezdődött – jó fantasy íróhoz illően Lukjanyenkónál ez persze nem öncélú, hanem a történet mozgatórugájává válik. Illetve… azért néha érződik, hogy már neki is nehezebb megtöltenie egy új regényt: a könyv közepén kicsit csapongóvá válik, és becsúszik egy-egy olyan eszmefuttatás, amelynek e regény történetéhez tulajdonképpen semmi köze, inkább egyik vagy másik korábbi részhez kapcsolódna. Hasonló szerepet tölt be az átlagosnál több humorizálás is – bár ezt frappánsan megindokolja „in character” (lásd az idézetek közt, 83.o).
Nem ez lesz a sorozat legjobb része, de hangulatban mindenképpen profi, és a történetet is egész jól csavarja. Vasziljev Káosz-Őrségét Lukjanyenko fél kézzel is túlszárnyalja.


Szergej Lukjanyenko: Új Őrség

Szergej Lukjanyenko: Új Őrség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy kövér, csúnyácska tízéves kisfiú személyében nagy erejű, hasonítatlan Fénypárti próféta jelenik meg Moszkvában. Ezzel újból megbomlani látszik a Fény és a Setét egyensúlya. De nem ez a legnagyobb baj. A próféták jövendölése, ha az emberek tudomására jut, feltétlenül be is teljesedik, és ez rendszerint háborút, országok és népek pusztulását jelenti. A Homály elküldi tehát teljes hatalmával rendelkező megtestesülését, a Tigrist, hogy megölje a hírhozót, és bárki mást is, aki esetleg meghallgatta.
A moszkvai Éjszakai Őrség megpróbálja megállítani az ítéletvégrehajtót, de Anton Gorogyeckijnek és társainak rá kell döbbenniük, hogy soraik között olyanok is vannak, akik magát a Homályt akarják eltörölni. Márpedig akkor megszűnik a mágia, a Másfélék elvesztik minden rendkívüli képességüket. És a világ visszavonhatatlanul megváltozik.

Hirdetés