Hiranneth értékelése


>!
Hiranneth
Karel Schulz: Kőbe zárt fájdalom

Karel Schulz: Kőbe zárt fájdalom Michelangelo élete

Én szeretni akartam ezt a könyvet. Nem sikerült.
A történet jól van felépítve, és hitelesek a szereplők, a viselkedésük, a környezeti háttér. Mégis…engem sokszor kizökkentett az olvasásból, amikor fél oldalnyi szövegnél a nagy része latin, vagy imádság, vagy példázat szövege, és néhol közbe ékelve némi magyar szöveg. Vagy az, hogy egyik pillanatban még a környezetet figyeljük külső szemlélőként, illetve hogy mi történik benne, aztán minden jelzés nélkül már valamelyik szereplő gondolatait olvashatom.
Michelangelo alakja elég vegyes érzéseket keltett bennem, sajnáltam a családi háttere miatt, és ha igazságtalanság történt vele, meg akartam védeni, és csodáltam állhatatosságát, hűségét. De rosszul tűrtem mikor kettős mércével mért, vagy mikor semmivel sem volt elégedett.


Karel Schulz: Kőbe zárt fájdalom

Karel Schulz: Kőbe zárt fájdalom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Az életrajzi regény a reneszánsz világába vezeti az olvasót. Gyermekkorától követi nyomon a művész életútját: Firenze, a Mediciek, legfőként Lorenzo Magnifico udvara hagy mély nyomot a gyermekifjú lelkén. A Mediciek bukása után Róma következik, itt alkotja a Pietát, majd újra és újra visszatér Firenzébe. Élete nagy szerelmi élményétől felzaklatva, gyötrelmes tépelődések közepette faragja ki Dávid szobrát, majd pápai meghívásra végleg Rómában telepszik le, s hozzákezd II. Gyula pápa síremlékének elkészítéséhez – itt ér véget a regény. Michelangelo legviharosabb, legkalandosabb, szenvedélyektől zaklatott ifjú éveinek leírását hatalmas történelmi tablóba ágyazza az író.”

Hirdetés