darthred értékelése


darthred>!
Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

A történet a hidegháború idején íródott, ez minden sorából visszaköszön, mi több: a szerző egy szimulációt is levezet, holmi nukleáris vaklőszerrel – nem véletlen, hogy háza alatt óvóhely volt!
Nézzétek, mi történik, ha csupán „ártatlan” szikladarabokkal bombázom a Földet! – figyelmeztet.
A regény szolgál néhány további érdekes meglátással, melyek manapság aktuálisabbak, mint valaha, mégis, úgy tűnik, nem vagyok kompatibilis Heinleinnel. A Csillagközi invázió után a „Hogyan csináljunk forradalmat?” holdbéli kézikönyve is untatott, megszenvedtem az elolvasásával még az egzotikus színhelye ellenére is. Talán az elbeszélő mód, talán a karakterek rideg, távolságtartó stílusa tette – még az MI volt a legemberibb –, hogy a szereplőkkel nemigen tudtam azonosulni, a cselekmény pedig túlontúl „darabos” volt.
A regény az utolsó harmadára azért belendül, látványos – a „szimuláció” ugye –, de ez már kevés az üdvösséghez. Elismerem a mű értékeit, valahogy mégis megfeküdte a gyomrom, és ehhez még hozzájön a fordítás „mai” nyelvezete.
Mindenesetre az Angyali üdvözletnek azért adok egy esélyt, de aztán útjaink Heinleinnel szépen el is fognak válni.


Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” E szavakkal lépett a Hold felszínére 1969-ben Neil Armstrong. Mintegy száz évvel később, egy újabb nagy ugrásnak köszönhetően immár iparosodott az egész égitest. Bányák és gyárak mindenütt, ám a megtermelt javak nem a telepeseket gazdagítják, minden a Földet illeti meg. Ez azonban természetes, a Hold ugyanis egy ideje gigantikus büntetőtelepként üzemel. Tökéletes börtön, hiszen aki néhány évet eltölt itt, a csekély gravitációhoz való alkalmazkodásnak köszönhetően már nem térhet vissza az anyabolygóra.
A „holdlakók” felnövekvő új nemzedékében aztán igény ébred a függetlenségre, arra, hogy a Hold a maga ura lehessen. A Föld kormányainak ez persze nem tetszik, úgy döntenek hát, akár erővel is megőrzik fennhatóságukat. Az elszabadult indulatok elkerülhetetlenül háborúba torkollnak.
Mannie, a félkarú komputertechnikus akaratán kívül keveredik bele a politikai játszmákba, amikor a Hold legnagyobb szuperszámítógépe meghibásodik. A hiba azonban egyáltalán nem az, aminek látszik: HOLMES IV egyszerűen öntudatra ébredt, és úgy döntött, kiveszi részét az emberek függetlenségi háborújából.

Az SF első Nagymestere ezzel a Hugo-díjas regényével írta bele magát kitörölhetetlenül az irodalomtörténetbe. A Hold börtönébent három ízben szavazták az olvasók minden idők tíz legfontosabb SF-műve közé.

„Az ő ötletei jelölték ki a mi utunkat.”
– Tom Clancy

„Egy szó jut eszembe róla: kihagyhatatlan.”
– Robert Silverberg

„Robert A. Heinlein talán minden idők legfontosabb SF-írója.”
– The Science Fiction Encyclopedia