ppeva P értékelése


ppeva P>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Ízek, színek, hangok hatalmas kavalkádja. Sült kockarák mártásban, maniókabukta, halasparaj, fagottszóló, szerenád, pletykakórus, anyósnyelv, ledér és szent szomszédasszonyok, katolikus egyház és bonyolult afrikai istenek, főzőtanfolyam és bordélyház, szerencsejátékosok és patikusok. :) Remek humor, remek jellemek, remek meseszövés. Nagyon élveztem a csipkelődő stílusát is.
P.S.: Ja, és el ne feledjem – még egy fontos (talán legfontosabb) összetevője a kavalkádnak: szex, szex, szex. Szóban, gondolatban, cselekedetben és mulasztásban…
(Remélem, Freud doki nem röhög most rajtam a háttérből!)

9 hozzászólás

Jorge Amado: Flor asszony két férje

Jorge Amado: Flor asszony két férje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A komoly, tisztességes, ámde tüzesvérű Flor asszonynak két férje van. S míg szombat délutánonként az egyik, a polgári jámborság megtestesítője illedelmesen fagottozik, Flor eszeveszett lázban szerelmeskedik a másikkal, a kedves szoknyavadásszal, a szenvedélyes szerencsejátékossal, az elbűvölő csirkefogóval… Vagyis a kísértetével… Mert a sors úgy akarta, hogy az egyik házasságában Flor az igazi szerelemmel ismerkedjen meg, amilyennek a lányok álmodják, a másikban meg a renddel, az állandósággal, a nyugalommal, amilyennek a riadt anyák álmodják a házasságot lányaiknak… És amíg pellengérre kerül a kis- és nagypolgári képmutatás, a bölcs és derűs, fölényes és gúnyos Amado összekacsint olvasóival szereplőinek feje fölött: lám, ilyen az élet, ilyen csupa láng szenvedély, ilyen szomorú és nevetni való, ilyen kisszerű és ismételhetetlenül egyetlenegy.

Hirdetés