atalant I értékelése


>!
atalant I
Christopher Milne: Róbert Gida emlékei

Christopher Milne: Róbert Gida emlékei A Milne-ház és lakói

Egy üveg bor melletti sztorizgatásra emlékeztető könyv Róbert Gida Róbert Gidaságáról, meglepően élvezetes formában. Nem is a Micimackó regények háttérinformációi voltak a legérdekesebbek, hanem az a fajta időutazás, ami akkor ér valakit, ha egy idősebb ember elmeséli neki a gyerekkorát.
A közel száz évvel ezelőtti mindennapok megkapó miliője rögtön beszippantott, és nem is engedett annak ellenére, hogy az író (nevezetesen Milne fia) szerintem túlságosan is elfogultan beszél a saját nézőpontjáról.
Tény, hogy a személyét övező lelkesedés (ami nagyjából a mai celeb-kultusz előfutára lehetett) biztosan megviselhet egy kisfiút, akinek az édesapja révén egy egész világ megismeri a nevét. Nem teljesen érti még az egészet: hogy mitől lett ennyire népszerű? Viszont felnőttként visszaidézve ezeket az élményeket, nem feltétlenül az apa ezért a hibás. Talán foglalkozhattak volna a szülei többet is Christopherrel, de akkoriban (ahogy ezt a könyvben is írja) bevett szokás volt, hogy akik megengedhették maguknak, azok dadát vettek fel a gyerekük mellé, aki természetesen valamilyen szinten a szülei elé fogja őt helyezni, hiszen vele tölti el a legtöbb időt. Ennek ellenére a könyvből kiderül, hogy a szülők is szeretettel és gondoskodóan bántak fiukkal, és próbálták óvni a kíváncsiskodó szemek elől.
Christopher sérelmezi, hogy az apja miatt egy regénybeli szerep után a neve önálló életre kelt, hihetetlen érdeklődést generálva a valódi kisfiú személye iránt, akit így rengeteg kellemetlen helyzet ért. Valamint azzal is ellenérzései vannak, hogy apja sok helyen összemossa Róbert Gida alakját a saját (mármint az apja) gyermekkori élményeivel vagy fantáziaképekkel. Olyan dolgokkal, amik nem Róbert Gidával történtek, és hogy Milne bizonyos értelemben az elveszett gyermekkorát látta benne, és a pajtásaként kezelte. Szerintem ez nem feltétlenül probléma. Ha az ember jobban belegondol, még ha ezek igazak is, az már önmagában azt jelenti, hogy az apjának fontos ez a fiú. Ám ha ez nem lenne elég, csak gondoljunk bele, mekkora szeretet munkálkodhat ott, ahol egy apa a fiáról/fiának ír mesekönyvet. Ahonnan én látom, Róbert Gidának boldog gyermekkora volt. Persze minden csak nézőpont kérdése.
A szerző elfogultsága ide vagy oda, ez a könyv hatalmas meglepetést és pozitív csalódást okozott. Aki készen áll egy kalandmentes, de annál érdekesebb utazásra a századelő mindennapjaiba, annak talán érdemes nekifognia.

U.i.: Nem vagyok nagy angol-tudor, hiszen sosem tanultam, de a könyvben néha voltak olyan félrefordítások (főleg más művek címeiben -a sok egyéb mellett), amiket még én is kiszúrtam (college=kollégium?, pathetic=patetikus?), pláne úgy, hogy nem lett volna sok idő utánanézni. Gondolok itt többek között Dickens 'Szép remények' című könyvére, ami a kötetben (ha jól emlékszem) a 'Nagy várakozások' elnevezést kapta. Nem nagy hibák, de bosszantóak.

5 hozzászólás

Christopher Milne: Róbert Gida emlékei

Christopher Milne: Róbert Gida emlékei

Christopher Milne, a Micimackó-könyvek Róbert Gidája, egész életében nem tudott szabadulni könyvbéli nevétől és szerepétől. Fájdalmas, sőt tragikus élményévé vált a gyerekkor. A. A. Milne fiaként és Micimackó barátjaként azonban felnőtté válni is lehetetlen. Könyvében nemcsak saját történetét írja meg, hanem az egész családjáét, de még a mesebeli rokonságét is. Így ismerjük meg a valódi Micimackót, Fülest, Tigrist és a többieket.
„Róbert Gida már a kezdet kezdetén megjelent az iskolában, és azzá lett, amivé később is vált – égő sebbé, ami sohasem akart begyógyulni.” "Apám a maga útját járta, és egyetlen ösvényt sem taposott ki nekem, amelyet követhettem volna. De vajon egyedül haladt azon az úton? És mindent a saját erejéből ért el? Sötét pillanataimban, amikor London utcáin vánszorogtam és munkát kerestem, úgy láttam, hogy apám az én gyermeki vállamra támaszkodva jutott föl a csúcsra. Ellopta tőlem a tisztességes nevemet, engem meg cserbenhagyott azzal a kétes hirnévvel, hogy az ő fia vagyok…"

Hirdetés