Marcsi P értékelése


>!
Marcsi P
Anne Rice: Interjú a vámpírral

Először 10 éve olvastam a könyvet, ami most meglepett, hogy 16 voltam csak, mégis tudtam értékelni. Sőt kedvencem lett.
Ez a „kedvenc-ség” mostanra sem múlt el, de azóta már láttam filmen (kismilliószor) és már együtt alkot egy kerek egészt. Tény, hogy helyenként más, de annyira jól filmesítették meg a karaktereket, hogy egy az egyben hozza a könyvélményt.

A történet lassú, elbeszélő jellegű, ami ha jó hangulatban találja meg olvasót, a 10. oldal után filmként megelevenedik előttünk. Nagyon szépen, választékosan van végig megfogalmazva és itt jön be a hangulat, mert ha nem a megfelelő időben kapjuk le a polcról, ez lehet sok egy idő után.

Anne Rice-nál a vámpírok nem jó pasik (ettől függetlenül Loise már-már lányosan szép arcú), nem céluk minket átváltoztatni és nem, még csak nem is csillognak. Ellenben sötétek, halhatatlanok és nagy halhatatlanságukkal tisztában is vannak, ennek megfelelően használják az embereket. Loise-t nem lehet nem szeretni és mérhetetlenül szánni. Szánni a meg nemélt életéért, a megéltért és úgy egészében minden spoiler.
Lestat pontosan olyan, amilyennek egy ilyen idős vámpírnak lennie kell főleg az Ő élettörténetével, bár ez majd a következő kötetekben lesz csak….
Hogy őszinte legyek, Claudia nem hatott meg, végig idegesített, megrekedt egy szinten, így teljesen érthető a viselkedése, de akkor sem… és fúj… spoiler
Armand-ra nagyon kíváncsi leszek a jövőben, most el lett húzva vele kapcsolatban a mézesmadzag, de benne még van egy erős potenciál (van is könyve ugye…).

Az biztos, hogy ez a sorozat (vagy úgy en bloc Anne Rice) nem a YA, NA fanoknak való, semmi szerelem vagy rózsaszín buborék nincs a világban, minden inkább szürke…

15 hozzászólás

Anne Rice: Interjú a vámpírral

Anne Rice: Interjú a vámpírral

Mindenkit érdekelnek a vámpírok.
Évszázadok óta foglalkoztatják a képzeletet, hátborzongató történetek hősei, elkárhozott, démoni teremtmények, az éjszaka gyönyörű vadászai, akik embervérre éhezve lesnek gyanútlan áldozataikra. Ezek a mesék olyannyira lenyűgözőek, hogy egyesek szinte már megszállottan rajonganak értük.
Talán éppen ezek a gondolatok jutnak eszébe annak az ifjú újságírónak, aki egy nap különös felkérést kap: valaki, aki azt állítja magáról, hogy vámpír, szeretne interjút adni neki. Ám bármire is számít, egy különc pozőr helyett valódi démont talál. A döbbent riporter szeme előtt megelevenednek a mesék, életre kelnek a legendák, s míg a különös, korszakokon átívelő történet kibontakozik, megismerhetjük egy szörnyeteg emberi lelkét, vágyait, ösztöneit, évszázados kutatását igazságok és válaszok után, s megtudhatjuk, hogy az egyetlen dolog, ami enyhítheti az örök élet kínját, a szerelem.

Anne Rice regényéből Tom Cruise, Brad Pitt és Antonio Banderas főszereplésével készült film, mely a vetítését követően szinte azonnal kultikussá vált a vámpírfilmek között.

Hirdetés