Rozmaring értékelése


>!
Rozmaring
Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

A kritikák alapján nem sok jóra számítottam, végül kellemeset csalódtam.
A cím egyáltalán nem mérvadó, hisz egyáltalán nem arról szólt, mint az mutatta, és a fülszöveg sem megbízható ebből a szempontból, hisz volt benne szerelmi szál, de annak a jelentősége annyira kicsi volt, hogy nem az volt a fő motívuma a könyvnek, hanem a szerencsétlenül járt testvérpár aki sok év múlva találnak csak újra egymásra.
A stílusa szerintem nagyon tetszetős volt, igaziból amikor megkérdezték tőlem, hogy mi a véleményem róla, csak azt tudtam mondani: nagyon japán. És ez is az igazság. Lassú lefolyású történet, a gondolkodásmódja is teljesen más, mint nekünk, és sugározza a tipikus japán kifinomultságot, ami a legtöbb japán ember sajátossága.
Épp ezért volt szerintem jó könyv, igaz, hogy nem könnyen olvasható, kell hozzá egy bizonyos lelkiállapot, hogy mindent megértsen belőle az ember, de jó olvasmány, és aki ténylegesen szereti a japán kultúrát, annak csak ajánlani tudom.
Ami megnehezítette az olvasást, az a rengeteg hely és ünnep megnevezése, amiért állandóan hátra kellett lapozgatni, mert ha nem vagyunk jártasak a japán kultúrában nagyon mélyen, akkor sok mindent nem érthettünk meg belőle. Én ezt az egy dolgot kifogásoltam benne, ami kényelmetlenséget okozott.


Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Virágzó cseresznyefák, parkok, ősi szentélyek, színpompás ünnepek egy modern, fejlődő japán nagyvárosban, amely a századok megszentelte hagyományoknak sem akar hátat fordítani – ebben a keretben bomlik ki a nagylány korban egymásra talált két ikertestvér, Csieko és Naeko megindító története. Egyikük famunkások között, a másik jómódú kereskedő házában nevelkedett, de a feltámadó testvéri szeretet ledönti a társadalmi gátakat. A két melegszívű, kedves leány élete egyaránt kiteljesedik, és mindkettő megtalálja a hozzáillő, odaadóan szerető férfitársat is.
Az 1899-ben született, Nobel-díjas japán író finoman szőtt, különös ritmusú regénye egy számunkra szokatlan világba vezet el, mely áhítatos szépségkultuszával, rejtőző, de mély érzéseivel és a mindennapokat átszövő költőiségével végül meghitt ismerősünkké válik.

Hirdetés