Maya értékelése


Maya>!
Hubert Selby, Jr.: Rekviem egy álomért

Túladagoltam magam érzésekkel. Elég sok drogos könyvet olvastam már, de ez valami más. Nem tényeket mutat be, hanem érzések szintjén közelít meg egy nagyon kényes témát. Nem magyarázzák meg nekünk, hogy hogyan lesz valakiből drogos, vagy mit nem kellett volna megtegyen és mikor. Inkább hagynak sodródni az álmokkal. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy velünk nem történhet meg ez vagy az. Csak szeretnénk egy kávéházat, újra beleférni egy régi (szép, csinos) ruhába, szerepelni a tévében, szeretnénk, ha figyelnének ránk, ha mindig jól mennének a dolgaink, ha igazi barátaink, társaink lennének. Csak az a kérdés, hogy mit vagyunk hajlandóak megtenni az álmainkért.
Én most nem tudtam elítélni a könyv egyik szereplőjét sem. Azonosulni tudtam mindegyikükkel. El tudtam hinni, hogy bármikor meg tudok állni, én nem vagyok olyan mint azok akikhez nem szeretnék hasonlítani. Aztán egyszer csak már nem voltam képes kiállni egy barátomért. Egyszer csak már túl nagy lett az a ruha, amibe csak bele akartam férni. Egyszerre egyedül maradtam az álmommal.
Egy igazi rekviem. Látni akarom a filmet is.

3 hozzászólás

Hubert Selby, Jr.: Rekviem egy álomért

Hubert Selby, Jr.: Rekviem egy álomért

E könyv lapjain Selby első nagy műve, az „Utolsó letérő Brooklyn felé” szereplőinek gyermekei adnak egymásnak találkát, akik ugyanazon a helyszínen, de -ha lehet- még kilátástalanabb életet élnek, mint szüleik az ötvenes években. Harry és társai az egyre gyorsabban lefelé tekeredő spirálban görcsösen ragaszkodnak a majdani szebb élet reményéhez, az „amerikai álomhoz”.

Hirdetés