Morzsa értékelése


>!
Morzsa
Lauro Martines: Firenze és a Mediciek

Lauro Martines: Firenze és a Mediciek Hatalom és összeesküvés a reneszánsz Itáliában

Nem tudom, mennyi csillagot adjak rá… Mert hogy nagy, rágós falat ez, még akkor is, ha az olvasó történelem-bolond és úgy hiszi, jártas is valamennyire abban…. Egyszóval nem az a jól fogyasztható, könnyen emészthető, de mégis hiteles és pontos életrajz, mint pl. David Starkey I. Erzsébete, vagy Antonia Fraser életrajzai (Stuart Máriáról, XIV. Lajosról és hölgyeiről vagy VIII. Henrik feleségeiről)
Ritkán tudtam belőle egyszerre 20-30 oldalnál többet olvasni, mert egyszerűen vagy a fonalat vesztettem el, vagy elfáradtam. Kicsit kusza ugyanis a mesélés, ugrálunk térben, időben, családok (ahol értelemszerűen sokakat hasonlóan hívnak) és nézőpontok közt .
Ugyanakkor sajnáltam volna, ha nem olvasom el a könyvet, mert tényleg különleges módon mutatja be a kort és azokat, akik akkor a történelmet „csinálták”.
Érdekes hozadéka az itt olvasottaknak, hogy a történelmi regények nagy kedvelői, mint amilyen én is vagyok, megtudhatják belőle (amit gondolom azért sejtettünk eddig is ;-), hogy amikor kedvenceink szerzőiről azt írják, hogy a könyvükhöz alapos kutatásokat végeztek (ez most amúgy is divat, de sajnálatos módon nem garancia magának a regénynek a minőségére nézve), az legtöbbször annyit jelent, hogy a szigorúan vett történelmi tények rendben vannak a regénnyel kapcsolatban, viszont a szociális, társadalmi, morális viszonyokat legtöbbször a mai kor vélekedésének megfelelően bírálják el és írják meg és/vagy olyan cselekményeket mesélnek el, amik abban a korban egyszerűen elképzelhetetlenek lettek volna (pl.nagy kedvencem volt Robin Maxwelltől a Signora da Vinci, amiben nem, hogy egy szegény ember, de egy szegény nő kerül be Lorenzo Medici legbelsőbb köreibe)
Még annyit, hogy a cím megtévesztő: nem annyira a Mediciekről, mint családról, hanem leginkább az 1478-as Lorenzo és Guiliamo ellen végrehajtott merényletről (okairól, előzményeiről és következményeiről) mesél a könyv, a Lorenzo előtti és utáni Mediciekről pedig csak jelzés szerűen esik szó, Lorenzo egyéb cselekedeteiről is kevesebb szó esik.
Azt hiszem, tömören úgy fogalmaznám meg, hogy kétszeresen örülök a könyv elolvasásának: egyrészt mert tényleg különleges képet festett Firenzéről és polgárairól, egészen másképp fogok ilyen témájú könyveket olvasni, de másképp fogok -ha remélem lesz még rá megint alkalmam- a toszkán kisvárosokban mászkálni most, hogy kicsit jobban megismertem történelmük egy szeletét. Másrészt viszont annak is örülök, hogy BEFEJEZTEM a könyvet, és valami olvasmányosabba foghatok ;-)))


Lauro Martines: Firenze és a Mediciek

Lauro Martines: Firenze és a Mediciek

A Firenze melletti Mugello faluból származó, nem különösebben előkelő múlttal rendelkező Mediciek néhány generáció alatt a firenzei pénzügyletek befolyásos résztvevői, a pápai pénzügyek irányítói lettek. Azt mondják, a híres Cosimo a világ leggazdagabb embere volt a 15. század első harmadában, Lorenzo Medici ("Il Magnifico") pedig korának meghatározó politikusa. A véres intrikákkal, ravasz anyagi ügyletekkel, politikai fondorlatokkal, nagyszerű művészi teljesítményekkel teli, vérrel és arannyal írt reneszánsz drámába illő családtörténetet – Lorenzo alakját középpontba állítva – a neves történész, Lauro Martines lenyűgözően gazdag kortörténeti panorámába illesztve mutatja be. A számos forrást feldolgozó munka élénken varázsolja elénk a 15. századi Firenze mindennapjait és szemléletes portrét nyújt a művészpártoló, költő, államférfi és könyörtelen „főnök” Lorenzóról, s bemutatja az 1478. áprilisi ún. Pazzi-összeesküvés részleteit. Ez utóbbi támadásban Lorenzo éppen hogy csak megmenekül, bátyja elvérzik, és az összeesküvés szálai egészen a pápai udvarig vezetnek. A kötet jól érzékelteti a történelmet formáló nagyobb erők, a gazdasági, társadalmi folyamatok összjátékát is. A rendkívül részletes irodalomjegyzékkel, a Medici-, a Della Rovere-, valamint a Pazzi-család genealógiájával és fekete-fehér térképmelléklettel ellátott kötet szakembereken túl bátran ajánlható a reneszánsz Itália története iránt érdeklődő laikus olvasóknak is.

Hirdetés