maneki_neko értékelése


>!
maneki_neko
Kaiko Takesi: Ószakai éjszakák

Nem egy vidám könyv, hiszen hihetetlen nyomorban élő emberekről ír, de ennek ellenére jó. Alapos betekintést nyerünk a gyártelep melletti viskónegyed életébe, az életben maradásukért folytatott – nem épp legális – küzdelembe, amely egyébként meglepően szervezetten folyik. Tetszett, hogy az író nem használ hatásvadász eszközöket; tényszerűen meséli el a történetet – nálam ezzel nagyobb hatást ért el, mintha mindenáron meg akart volna ríkatni.
Kicsit furdalt a kíváncsiság a szereplők előéletét illetően, hiszen erről nem tudunk meg semmit, csak azt, hogy sokuknak van valami takargatnivalója. De ez sem véletlen, hiszen ők sem tudnak semmit egymásról, még egymás valódi nevét sem. A szereplők szó szerint a semmiből jöttek, és a semmibe tűnnek el.


Kaiko Takesi: Ószakai éjszakák

Kaiko Takesi: Ószakai éjszakák

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Fukuszuke, a szerencse fia, így nevezik el társai a regény főhősét, aki valóban a szerencse fiának érezheti magát, mert Ószaka kivilágított utcáin tekergő, éhező csavargóból „apacs" lett belőle, teljes jogú tagja a koreai Kim ócskavas-tolvajlásból élő csapatának. Oszaka közepén, az egymillió-kétszázezer négyzetméternyi lebombázott gyártelep romjai közt keresik éjszakánként nehéz kenyerüket a csapat tagjai. Örökös harcban állnak a rendőrséggel, a rommező őrzésére kirendelt csőszökkel és a Pénzügyi Igazgatóság teát iszogató bürokratáival, akiknek dolguk lenne, hogy kezdjenek valamit a háború idején lebombázott fegyvergyár romjaival, de nem tesznek semmit. Ezért az apacsok – csavargók, börtönt járt mackósok, zsebtolvajok, agyafúrt vagányok – magukénak érzik a romokat, s megpróbálnak pénzt facsarni az ócskavasból. Vas van elég, csak ki kell „bányászni", de jó pénzt érő réz vagy mangán ritkán akad. A „jó" kereseti lehetőségnek híre megy egész Japánban, csak úgy áramlanak az apacstelepre a társadalom számkive-tettjei az ország minden részéből. A rendőrségi hajszák egyre sűrűsödnek, egyre nehezebb zsákmányhoz jutni. Már-már reménytelennek látszik az apacsok sorsa. De akkor kósza hír kel szárnyra ezüstlemezeket tartalmazó ládákról, melyek a Pénzügyi Igazgatóság raktárában hevernek. Összefog az egész telep a nagy hadjáratra…

Hirdetés