imma P értékelése


imma P>!
Stanisław Lem: Szénanátha

Szénanátha:
engem teljesen váratlanul ért, hogy ez az elbeszélés valójában egy krimi. persze, tudományos-fantasztikus krimi, de krimi! végig izgultam, bár úgy a közepétől a megfejtést már épp kellemes mértékben lehetett sejteni.

A maszk:
na ez meg a jesszusom kategória. többet nem is írok róla, olvassátok el!

Százharminchét másodperc:
ez az elbeszélés tulajdonképpen szerintem a felvezetője a következőnek.

Donda professzor – Iljon Tichy emlékirataiból:
ebben találtam meg azt a fajta tudományos fantasztikumot, amiért annyira szeretem a műfajt, ezért talán ez tetszett a leginkább. nagyon kreatív ötletre épít. szóval…

most sem kellett csalódnom Lemben. olvassátok ti is!


Stanisław Lem: Szénanátha

Stanisław Lem: Szénanátha

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tucatnyi középkorú magányos férfi hal meg váratlanul, megdöbbentően hasonló körülmények közt Nápolyban. A rendőrség tehetetlen. A címadó kisregény hősének, egy volt amerikai űrhajósnak a saját élete kockáztatásával kell megfejtenie a titkot. Mi történik akkor, ha a gépbe táplált túl sok információ önálló életet kezd élni, és mintegy előrevetíti és meghatározza azt, ami bekövetkezik? Hogyan materializálódik a túl nagy mennyiségben adagolt információ és vezet a világ pusztulásához? Hogyan válhat az információ a gépbe kódolva ítéletté és egyúttal sorssá? Ezekre a kérdésekre keres választ a tudományos-fantasztikus irodalom világhírű szerzője kötetünk további három elbeszélésében. A gép, amelyet a fennálló hatalom ellenségeinek kinyomzására, üldözésére és kivégzésére konstruáltak, voltaképpen nem robot, hanem a jövő eltorzult emberének víziója.