Népszerű értékelések

ProKontra P>!
Sienna Cole: Ahol a százszorszépek nyílnak

Sienna Cole legújabb könyvében erős hangsúlyt fektet a szociofóbiára, arra, hogyan válik egy kislányból szorongó, mindentől rettegő felnőtt nő, aki képtelen arra, hogy társasági eseményekre járjon, aki képtelen elhinni magáról, hogy őt bárki is szeretheti. Mi vezetett idáig? Ki okolható ezért? Mert ezek a szorongások nem csak úgy maguktól jönnek, és az esetek többségében nem egy pillanat váltja ki, hanem egy folyamat. A szülő, aki azt hiszi, hogy mindent megtesz a családjáért, de közben észre sem veszi, hogy milyen sebeket ejt a körülötte levőkön. Elhiteti önmagával, hogy kizárólag az lehet jó, amit ő tesz vagy mond, közben mártírként lubickol az önsajnálat tengerében. Mennyire lehet tudatában annak a szülő, hogy rossz az, amit csinál? És mi vezetett odáig, hogy a szülő ilyen legyen? Kit hibáztathatunk, hol kezdjük, mikor romlott el, ki követte el az első hibát? Ezernyi kérdés kavargott bennem olvasás közben, és még több jött fel, miután végeztem a könyvvel. Mindenkinek megvan a maga keresztje, amit generációról generációra tovább ad óhatatlanul, és nagyon kevés ember képes letenni a terhét, majd úgy élni, hogy elengedi a múlt sérelmeit, fájdalmait és (majdnem) tiszta lappal indulni.
Ahol a százszorszépek nyílnak megmutat egy olyan világot is, amit sokan nem akarnak észre venni, amikor egyszerűbb elfordítani a fejünket, vagy átmenni az út másik oldalára. Ezekkel tudatosan olyan hibákat vétünk, ami egy ember, egy gyermek életébe kerülhet. Dühös vagyok erre a világra, forr bennem a gyűlölet az olyan emberek iránt, aki úgy ítélkeznek, hogy nem ismerik a valóságot. Kényelmesebb számukra nem tudomást venni egy segélykiáltásról, és úgy tenni, mintha minden rendben lenne. Pedig sokszor elég lenne egy kedves szó, egy mosoly, egy ölelés. Néha elég lenne ennyi, hogy megments egy gyermeket, egy életet.

Egy lány, aki nem tudja, hogyan élje az életét, és egy fiú, aki nem ismeri a múltját. Az ő kettejük egymásra találásáról szól ez a könyv és arról, hogyan váltak ilyenné, milyen borzalmakon kellett keresztülmenniük életük során.

Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2020/11/26/sienna-cole-ahol-a-sza…

9 hozzászólás
robinson P>!
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

A negyedik majom-trilógia szerzőjének új regénye teljesen lenyűgözött, minden elképzelésem felül tudta múlni.
Senkit ne ijesszen meg a könyv terjedelme, az első lapoktól visz a történet, ami számtalan meghökkentő fordulattal, izgalmakkal íródott. Elöljáróban talán még annyit: ez a krimi egészen más, mint az elhíresült 4MGY sorozat.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/11/szive-helyen-sot…

3 hozzászólás
szadrienn P>!
Turbuly Lilla: Az Alaszkai-öböl

Halk és finom – olvasom a kritikák között ezt a két óvatos jelzőt Turbuly Lilla műveiről, és számomra a legelső novelláskötete is éppen ilyen.
Szerelmek lezárulása, két ember végleges elsodródása egymás mellől szinte csak az ismerős budapesti utcarészletekben, a mindent látó szobrok tekintetében, és meghitt kis kávézóik rejtett zugain át tükröződik vissza, nem ordító fájdalom ez, csak valami csendes, a beletörődés ízét árasztó őszi elmúlás.
Az elbeszélések másik fontos témája az öregség, a szembenézés az elfogyó erővel és a közelgő véggel, ahol az alfejezet címe, a Törés, már nem csak a férfi és nő kapcsolatában bekövetkező visszafordíthatatlan változásra, hanem a csontok reccsenésére is utal. Több változatban is olvashatunk a búcsú megéléséről, feldolgozásáról, és arról az állapotról is, amikor már azt sem tudjuk, hogy elhangzott-e valójában a végső búcsúszó.
A két nagy téma, a szerelem és a halál mellett jól sikerült életképekkel és portékkal is találkozhatunk, a nagyváros lakói mellett a falu, a vidék kallódó, perifériára sodródó jellegzetes figurái is megjelennek.
A szerző eszköztára harmóniát és klasszikus nyugalmat áraszt, nekem néha talán éppen az élesebb kontrasztok, a bátrabban felvállalt disszonancia hiányzott. A kötet mindenképpen üdítő, lágy, pasztell árnyalatú színfolt a néha igencsak sötét tónusokat választó kortárs magyar irodalmi palettán.

Málnika>!
Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?

”És ez a legcsodálatosabb dolog az olvasásban! A “sosem tudhatod”!”

A Van már időd olvasni? egy igazi csodakiadvány, amely az évben gyakran forgatott és imádott társam lett. Nagyszerű érzés volt újra kézzel is vezetni az olvasmányaimat, de leginkább az olvasásmérő napi színezését, az idézetes oldalak töltögetését és a beszerzendő könyvek gyűjtögetését élveztem. A tippek főként azoknak hasznosak, akik még csak most igyekeznek beszorítani az olvasást a mindennapjaikba, de azért volt néhány, amely rám is ösztönzően hatott, akárcsak Szabados Ágitól havonta érkező, sokszor komfortzónából is kimozgató NIOK-os kihívás, amelyhez egyébként az olvasmányainkat szintén vezethetjük a naplóba. Apróság, de nálam hatalmas plusz pont jár a végén található üres, jegyzetes oldalakért, amelyről sok naplóban és naptárban elfeledkeznek, ám igen hasznos, hogy ide olyan dolgokat is beírhatunk, aminek kevés hely jutott (pl. jelen esetben a leltár), vagy ami csak számunkra fontos. A kiadvány mérete, színvilága és évszakos felosztása is telitalálat, garantáltan minden könyvmoly szívét meghódítja.

Tarja_Kauppinen IP>!
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Klasszikus mesei toposzokkal operáló könyv, modern elemekkel. Nem a herceg menti meg a hercegnőt, hanem fordítva, ami megeshet persze, egyszer én is megmentettem egy férfit egy komoly fizikai veszélytől, ne is kérdezzétek, nem szívesen idézem fel, mert jobb' szeretek önmagam lenni, mint másvalaki, még akkor is, ha az adott helyzet a másvalakinek levést követeli meg. Viszont van a könyvben még unikornis, sárkány, küldetés, melynek célja egy varázstárgy megszerzése, és sok egyéb elem a fantasztikum eszköztárából – a high fantasy típusú gyerekkönyvek kedvelői előnyben. A főszereplő kislány titkolózik a szülei előtt, ami nem épp zökkenőmentes kapcsolatot sejtet, és nemcsak itt jelennek meg családi problémák, hanem a könyv bonyodalma is hasonlóra épül. A lényekben és a kalandokban Ende-i hatás érezhető, némelyik igazán ötletes, leginkább a rögdögök. Általában véve is a szöveg nyelvi kreativitását szerettem a legjobban. A könyv célja a problémás családi kapcsolatok megvilágítása mesei elemekkel, ahol is az utóbbiak dominálnak, afféle road movie jellegű ifjúsági fantasyt eredményezve, ahol a story egy quest körül forog. Szimonidesz Hajnalka csodaszép illusztrációi sokat hozzáadnak a kötethez.

Málnika>!
Szondy Máté: Tudatos változás

Szondy Máté: Tudatos változás Hogyan formáljuk át önmagunkat és szokásainkat a mindfulness segítségével?

”A „mindig, minden körülmények között boldognak kell lennem” gondolat erős bűntudatot és szorongásokat generálhat. Ezt az attitűdöt ellensúlyozatja a tudatos jelenlét minden emberi élménnyel kapcsolatos nyitottsága: nem ragaszkodunk görcsösen a pozitív élményekhez és nem harcolunk veszettül a negatív élményekkel.”

Szondy Máté egy újabb önsegítő könyvvel örvendeztetett meg minket, amely ezúttal a mindfulness-t a változás szemszögéből ragadja meg. Mindegy, hogy milyen téren vágyunk fejlődésre, ugyanis a kiadvány a viselkedési szokások, az érzések, a gondolatok, a kapcsolatok, sőt a személyiség változását is körbejárja. Talán épp ez az összetettség a könyv egyetlen hibája, hiszen a legtöbb téma emiatt nem kerül részletesen kifejtésre, inkább csak egy kis mankót kapunk rossz szokásaink tudatosításához és a változáshoz szükséges első lépések megtételéhez. Akkor is hasznos lesz azonban, ha azt hisszük, nincs is az életünkben változtatandó terület, mert alig fogyasztunk alkoholt, ügyelünk az egészséges táplálkozásra, kapcsolataink minőségére, sőt a digitális eszközök tudatos használatára is, a pszichológiai kiadványt olvasva ugyanis könnyen rádöbbenhetünk, hogy bizony hajlamosak vagyunk mondjuk rágódni dolgokon, vagy épp feszültség esetén kilépni a társas helyzetekből. A tájékoztatás sokszínűsége érdekében pedig a szerző más szakembereket is megszólaltat könyvében.

Túlzásnak tartom azonban a kiadó marketingjét, miszerint ez Szondy eddig megjelent legjobb írása, sőt megvallom, az összes kiadványát olvasva számomra ez adta a legkevesebbet, ám az tagadhatatlan, hogy így is jóval igényesebb és informatívabb, mint az önsegítő könyvek többsége.

4 hozzászólás
MissFortune>!
Walt Disney – Merida, a bátor

A medve címke miatt kezdtem olvasni, viszont kellemes meglepetésben lett részem. Hallottam már erről a történetről, azonban a tartalmáról semmit se tudtam. Nagyon jó kis kikapcsolódást nyújtott, a mese érdekes, illetve tanulságos. Meg fogom nézni a mesefilmet is….:D

Zsuzsi_Marta P>!
Fekete István: Ballagó idő

„Gyónás ez a könyv, emlékeim feltisztult szeretete, és szeretete szülőföldemnek, minden emberének, akik emlékeimben, amíg én élek, vagy még azon túl is – írásaimban –, "örökké” élnek." (7.oldal)

Igazi lélekbalzsam ez a regény, ez a csodálatos visszaemlékezés, amiben Fekete István idézi fel gyermekkorát, annak legfontosabb állomását, szülőfaluját, Göllét, amelyhez soha el nem múló szeretet, rajongás, majd – onnan elkerülve – vágyakozás fűzte. Igazi kedves tündérkertet jelentett számára ez a helység, lakóival, szokásaival, és meseszép tájával együtt.

Családi indíttatása, neveltetése és a göllei mindennapok alapozták meg az egész életén átívelő, azt meghatározó természet- és emberszeretetét, azok iránti mélységes tiszteletét és érzékenységét, emberségét. Mindezt csodálatosan jeleníti meg ez a szép visszaemlékezés.
Olykor időben több évet átugró, ám a fontosabb, korábbi események érthetőségét ezáltal megkönnyítő, meseszerű, kedves előadása sosem vált terjengőssé, negédessé, követhetetlenné. Ellenkezőleg! Magával ragadott a sok kedves történet, melyek sokszor megmosolyogtató, megnevettető, gyakran könnyekig megható eseményei, szereplői voltak az író gyermekkorának.

Mélyen megindító (és tanulságos) momentum pl. a kisbaglyos történet, valamint a kis Karcsihoz fűződő barátsága, akinek végül még az emlékcsúzlit is „visszajuttatta”.

A gyermeki ráeszmélés, ahogy előtte fokozatosan kitárul a világ, s felfedi előtte minden szépségét, rejtélyét, törvényét, veszélyét, furcsaságát – a megelevenedő, csodálatos tájleírások, szokások és népi elnevezések, szavak, a természet feltétlen szeretete és ismerete adják ennek az alkotásnak minden báját, kedvességét, szépségét.

Ebben – a mindannyiunk számára – nehéz időszakban különösen jóleső, szívet-lelket melengető olvasmány, meghatározó élményt volt nekem ez a meseszép alkotás!
„…a szülőföld szálai örök összekötők a tájjal és a földdel, amiből az ember lett, és amivé lesz, és nem szakadhatnak el soha.” (200.oldal)

Naiva P>!
Emma Scott: Rush

“Love, real love, wasn’t empty, grasping hands, or lies that felt like truths. And it wasn’t perfect or neat or always easy. It was a rising sun on a new day. It was endless possibility.”
Ha Emma Scott könyvet olvasok, akkor szem garantáltan nem marad szárazon.
Azért szeretem annyira Emma könyveit, mert a szereplők számára a szerelem nem jön könnyen. Valódi cselekményeken keresztül, illetve valós problémák megáldása közben, illetve személyiségfejlődés közben jutnak el a karakterek arra a pontra, amikor rájönnek arra, hogy szerelmesek. Végül is ettől válik hitelessé (és lássuk be), sokkal izgalmasabbá egy romantikus történet.
A Rush egy balesetben megvakult, ezáltal megkeseredett, fiatal férfi és egy zeneileg tehetséges fiatal lány története, akinek szintén egy hatalmas vesztességgel kell megküzdenie.
Az ő találkozásuk mind a kettőjüket ráébreszti arra, hogy lelkileg sérültek, de a történet során megtalálják azt az utat, amely során egyénenként és együtt is teljessé válhatnak. Vehetjük úgyis, hogy ha Noah volt a tövis, akkor Charlotte volt a rózsa, aki arra ösztönözte, hogy ne váljon olyanná, amilyen ő volt. Nagyon magával ragadó olvasmány és egy megható szerelmi történet, epikus befejezéssel. Teljes mértékben elégedett voltam a végével is.

Amaryll87 P>!
Milly Johnson: Téli láng

Kész kínzás ez a könyv! Annyira vágytam a végkifejletre, és olyan lassan jött el. De olyan jó volt olvasni a történetet. Mindig megmelengette a szívemet. Imádom a karácsonyt, Winterworld nekem maga lenne a mennyország. Eve az elején kicsit bosszantott, de ahogy kezdett visszatérni az életbe, úgy kezdtem megszeretni. Jacquesot meg egyszerűen nem lehet nem szeretni.