zsír tárgy
Idézetek




Ismét jegyesek lettünk. No persze nem újabb nősülésre gondolok, hanem a cukorral, zsírral és hússal lettünk újra jegyesek, mint az első világháború végén voltunk. Pedig a második még alig kezdődött el. Szerencsére Molnár Ferenc már régen megmondta, a kávé nem a cukortól édes, hanem a keveréstől – a cukor csak azért kell hozzá, hogy tudjuk meddig kell keverni…
460. oldal




A tepertő egészen fekete és megkeményedett, pedig csöpög a zsírtól. A tűzhely vörösen izzó lapján fazékban forr a zsír. A konyhában nagyon meleg van. Chavának ég az arca. A tűzhelynél áll piszkavassal a kezében, fazekakat és serpenyőket tologat, egyiket melegíti, a másikat kikeni zsíros papírral, egy kanál híg tésztát önt a forró zsírba, amott meg már halássza is ki a pirosra sült fánkot. A kövér, zsíros fényű fánkok úgy ugrálnak a tűzhely fölött, mint a kisgyerekek, ha kapnak egyet a fenekükre.
Úgy nézünk a szakácsnőre, mint egy bűvészre.




A tradicionális „english breakfast” minden bizonnyal az egész Világegyetem, de talán valamennyi létező szimuláció legtáplálóbb étele. Ha a tányéron lévő dolgokat alapvető összetevőire lehetne bontani, nem kapnánk mást, mint zsírt, zsírt, zsírt, meg egy kis fehérjét és szénhidrátot. Gyakorlatilag az egész napos energiabeviteled fedezi a cucc, és hát valakinek, aki a gasztronómia terén rántott hússal kikövezett, véres hurkával szegélyezett utakat járt korábban – itt saját magamra gondolok –, egész könnyű megszeretni.
136. oldal




Ha ön nagyon kövér (például 170 centiméter magas és 90 kg nehéz), le kell fogynia, nem azért, mert a kövérség nem divatos, hanem azért, mert egészségtelen. A zsír tudniillik nemcsak a bőr alatt, hanem a belső szervekben (szív, agyerek, stb.) is lerakódik, ez pedig már magában véve is betegséget jelent.
55. oldal, Mindennapi betegségek (Est, 1928)
Szabó László – Salusinszky Imre – Bakos Ákos – Hajdú Sándor (szerk.): Az Est hármaskönyve 1928 Örök időkre szóló jó tanácsok kincsesháza és angol barátainknak és társadalmunknak ismertetése




A táplálkozás alapszabálya: a meghatározott tápanyagokból a megfelelő mennyiséget minden nap el kell fogyasztani. A napi tápláléknak minden nap tartalmaznia kell a előírt mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt, valamint a vitamin és ásványi anyag kiegészítést.
30. oldal