zöldség növény

Geoffrey Regan: Nagy katonai baklövések
Janet Evanovich: Finger Lickin' Fifteen
Lemmy Kilmister – Janiss Garza: Lemmy – Fehércsíkláz
Kuthy Lajos: Hazai rejtelmek
Nagy Józsefné – Somogyi Lászlóné: A máj-, epe- és vesebetegségek diétás étrendjei
Beatrix Potter: Janó, a városi egér kalandjai
Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában
Susie Morgenstern: Titkos levelek 0-tól 10-ig
Karcsúsító élelmiszerek, zsírégető táplálékok
David B. Agus: A hosszú élet receptje
Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha
Elle Kennedy: The Deal – Az üzlet
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg
Kylie Scott: Strong
Szergej Lukjanyenko: Konkurensek
Diana Gabaldon: A lángoló kereszt 1-2.
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a sarlatán lélekbúvár
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a nagy veteményesviszály
Emma Donoghue: A rokon
Vida Kata: Idei, hazai, zöld
Kylie Scott: The Rhythm Method
Tamsyn Muir: Harrow, a Kilencedik
Ella Frank: Exquisite
!

Fotó: nlc


Idézetek

Naiva P>!

– Mit kérsz a pizzádra?
– Öhm… gombát. Meg hagymát. Meg zöldpaprikát.
– Pont a legunalmasabb feltéteket? – rázom a fejem. – Legyen inkább szalonna, kolbász és dupla sajt.
– Minek kérdezel, ha nem azt rendeled, amit kérek?
– Mert azt hittem, jobb ízlésed van.
– Sajnálom, ha a zöldségek neked unalmasak, Garrett. Majd hívj fel, ha utolér a jól megérdemelt skorbut.
– A skorbutot a C-vitamin hiánya okozza. Napfényt és narancsot nem szokás a pizzára tenni, angyalom.

117-118. oldal

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin · Garrett Graham · gomba · hagyma · Hannah Wells · kolbász · narancs · paprika · pizza · sajt · skorbut · szalonna · zöldség
TribeBubu P>!

A másik oka, hogy az állati fehérje olyan káros a veseműködésre az, hogy általában több sav termelését idézi elő. Ez azért van, mert az állati fehérjében általában magasabb a kéntartalmú aminosavak, például a metionin mennyisége, mely a szervezetben zajló anyagcsere során kénsavat termel. A gyümölcsök és zöldségek azonban általában lúgokat képeznek, ami elősegíti a vesében lévő savak semlegesítését.
A szervezet táplálék révén bekerülő savasságát a savasító élelmiszerek (például hús, tojás és sajt) és a lúgosító élelmiszerek (gyümölcsök és zöldségek) egyensúlya határozza meg.

224-225. oldal, 10. FEJEZET — Hogy ne halj bele a vesebetegségbe — Az étkezési savterhelés csökkentése (Édesvíz Kiadó, 2016)

Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket

Kapcsolódó szócikkek: aminosav · fehérje · gyümölcs · hús · kén · lúg · sajt · sav · tojás · vese (szerv) · zöldség
Anton_Gorogyeckij P>!

Mit sem ér az a férfi, aki nem tud főzni. Főleg, ha agglegény. Valentyin nem pályázott egy mesterszakács babérjaira, utált krumplit pucolni, zöldséget tisztítani, de egy mirelit csirkével könnyedén elbánt.

95. oldal (Metropolis Media, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · főzés · zöldség
TribeBubu P>!

[…] a nitritek önmagukban nem rákkeltők; csak azzá válnak. A nitritek csak akkor válnak károssá, amikor nitrózaminokká és nitrózamidekké alakulnak. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, amineknek és amideknek kell jelen lenniük, az aminek és amidek pedig bőségesen megtalálhatók az állati termékekben. Ez az átalakulás megtörténhet magában a húsban vagy a gyomrodban is, miután megetted. A növényi élelmiszerek esetében a C-vitamin és más, a növényekben természetesen előforduló antioxidánsok megakadályozzák, hogy ezek a karcinogének kialakulhassanak a szervezetedben. Ez magyarázhatja, hogy miért kapcsolták össze a veserákkal a feldolgozott húskészítményekből származó nitrát- és nitritbevitelt, míg a növényei forrásokból származó nitrát és nitrit esetében nem találtak ilyen kockázatot.
Míg az állati forrásokból – nem csak a feldolgozott húsból – származó nitrit növelte a veserák előfordulásának valószínűségét, a legnagyobb nitráttartalmú zöldségek, mint például a rukkola és a kelfélék, mind a veserák jelentős mértékben csökkentett kockázatával hozhatók összefüggésbe.

235. oldal, 10. FEJEZET — Hogy ne halj bele a vesebetegségbe — TISZTÁZZUK A ZŰRZAVART: NITRÁTOK, NITRITEK ÉS NITRÓZAMINOK (Édesvíz Kiadó, 2016)

Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket

2 hozzászólás
Ninácska P>!

Ne használjunk sok vizet a zöldségek főzésére.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zöldség
a_bookworm_named_honey>!

Ernest leült mellé, és látta, hogy bizony nem is olyan egyszerű dolog levetkőztetni a zöldségeket.
A tojás feltörése is kevébé tűnt bonyolultnak, mint amilyen valójában volt. Remélte, hogy Nagymama szereti a tojáshéjdarabkákat a rántottában.

67. oldal, X. - Henriette (Könyvmolyképző, 2012)

Darolyn>!

When I was a kid, I was afraid of spiders and vegetables. As an adult, I've
eliminated vegetables from my fright-o-meter, but I've added a whole bunch of other stuff.
Homicidal maniacs, serial rapists, cellulite, Joe Morelli's Grandma Bella, rabid bats, and any form of organized exercise.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Joe Morelli · pók · Stephanie Plum · zöldség
Belle_Maundrell >!

– Boldogok azok, akik zöldséget esznek, mert megőrzik ők fogaik épségét.

I. kötet, 148. oldal, Első rész: In Medias Res - 10. Bacon nagyi ajándékai

Kapcsolódó szócikkek: Claire Randall · fog · zöldség
Csillux>!

Meggyőző bizonyítékok igazolják, hogy napi öt adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása segít megelőzni a krónikus betegségeket, hogy az elhízáskockázatának csökkentéséről már ne is beszéljünk.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyümölcs · zöldség
Ninácska P>!

A nyári zöldségek több vizet tartalmaznak és gyorsan elpusztulnak.

14. oldal

Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha Egyszerűen, olcsón, jót, egészségeset

Kapcsolódó szócikkek: zöldség