!

zaj fogalom

Erlend Loe: Doppler
Terry Pratchett: Bűbájos bajok
Terry Pratchett: A mágia fénye
Hazai Attila: Budapesti skizo
Richard Adams: Gesztenye, a honalapító
Antonia Fraser: Amazonkirálynők
Franz Kafka: Naplók, levelek
Szabó György: Sötétben tündöklőbb a fény
Alekszandr Gorbovszkij: 2000-ben és azután
Afonso Cruz: Kokoschka babája
Holly Smale: A lány, aki távolról tökéletes
Pak Janmi: Élni akartam
Ilse Sand: Szeresd önmagad!
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Idézetek

>!
Evione

Azt mondják a zaj ellentéte a csend. Ez nem igaz. A csend csupán a zaj hiánya. A csend fültépő lárma ahhoz a váratlan, lágyan szertefröccsenő zajtalansághoz képest ami egy pitypangernyő szétrobbanásának erejével csapta meg a varázslókat.

Kapcsolódó szócikkek: csend · zaj
1 hozzászólás
>!
chhaya P

Csendben ülök egy szobában – gondolta Feri. Nagyszerű ötlet. Azért ezt is ki kell próbálni, úgyis állandóan motyognak és egyfolytában szövegelnek az emberek, egész nap be nem áll az emberiség szája, kőkeményen duruzsolnak és óbégatnak mindenféle nyelveken az emberek. Manapság annyi nyelv van, mint a szemét; mindegyik rothadásig tele van tömködve félrevezető, rabságba láncoló szavakkal. Ezen a bolygón globálisan nézve tulajdonképpen a legtöbb ember szimultán egyfolytában pofázik, és ha valaki megakad a rizsázásban, akkor negyvenezren folytatják helyette, non stop megy a vaker, egymás szavába vágva locsognak a rokonok, barátok, munkatársak és előadók, éjjel-nappal szövegel itt mindenki, szinte be nem áll a békalesőjük, ettől tényleg meg lehet őrülni, különösen, ha belegondol az ember, hogy valójában bárki teljes és értékes életet élhet éveken, évtizedeken át, anélkül hogy ténylegesen megszólalna, hogy egyetlen tetves szó is elhagyná az arcüregét.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: beszéd · csend · zaj
>!
psn

A csönd nem a zaj ellentéte, hanem csupán annak hiánya.

Kapcsolódó szócikkek: csend · zaj
3 hozzászólás
>!
Sli SP

Altissima quaeque flumina minimo sono labuntur.
                    (Curtius Rufus 7, 4, 13)
A legmélyebb folyó hömpölyög a legkisebb zajjal.

16. oldal (Kairosz, 1997) · Q. Curtius Rufus

Szabó György: Sötétben tündöklőbb a fény Római szállóigék és aforizmák

Kapcsolódó szócikkek: folyó · zaj
>!
fióka P

Nincs zaj, ha nincs, aki hallja. Van egy régi névtelen részlet a Hidzsra utánról, a VII. századból, amikor Isten megalkotta a madarat, az ég onnantól kezdve vált nyilvánvalóvá. Korábban is ott volt potenciálisan, csak senki sem észlelte.

196. oldal, 75025. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: ég, égbolt · észlelés · Isten · madár · zaj
2 hozzászólás
>!
Futóhomok P

Nem sokkal később a távoli zaj már folyamatosan áthatja a legtöbb erdőséget. Az utóbbi ötven évben az ország nagy részében kiirtották a csöndet.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zaj
>!
ppeva P

Fiatalabb koromban nem szólt állandóan valami mechanikus zaj a háttérben, mint amit mostanában Dél-Koreában meg az Egyesült Államokban állandóan tapasztalok. Nem voltak kattogó-puffogó szemetesautók, tülkölő autódudák, ezerfelé felberregő telefonok. Csak az emberi tevékenység hangjai jutottak el hozzánk: mosogató nők, gyerekeiket szólongató édesanyák, kanalak és evőpálcikák csörrenése a rizsestálkákon, ahogy a családok letelepedtek enni. Néha elkaptam egy-egy foszlányt abból, ahogy a barátaimat épp lehordták a szüleik. Nem volt bömbölő háttérzene, nem voltak okostelefonra tapadó tekintetek. Volt azonban emberi kapcsolat és meghittség – olyasvalami, amire nehezebb rátalálni a modern világban, amelyben most élek.

19. oldal

Pak Janmi: Élni akartam Egy észak-koreai lány útja a szabadság felé

Kapcsolódó szócikkek: Pak Janmi · zaj
>!
Carmilla 

(…) Szobám csöndes házban van, ez kétségtelen, ám szemközt helyezkedik el Északnyugat-Csehország egyetlen zongorája egy nagy udvarházban, melynek állatai egymással versengve zajonganak. Ablakom előtt zörög el reggelente a falu csaknem valamennyi szekere, és arra vonulnak a libák is az úsztatóhoz. De a legrosszabb mégis két eleven kopogtató: fát kopogtat valahol az egyik, fémet a másik, különösen az előbbi fáradhatatlan, erejét meghaladhatja ez a munka, tönkrenyúzza magát, ám hogyan érezhetnék részvétet iránta, amikor hajnali hattól hallgatnom kell! Ha viszont csak egy kicsit is abbahagyja, mintha azért tenné csupán, hogy a fémdöngető érvényesüljön.

516-517. oldal (Európa, 1981)

Kapcsolódó szócikkek: zaj
>!
AfterEight P

Autók és buszok járnak odalent, erős zaj van és számtalan más zavaró inger. Valójában ezek az emberek legjellemzőbb ismertetőjelei, mondom, mesterfokon állnak zavaró ingerek tekintetében, ebben senki sem előzheti meg őket, kutathatsz ezer éven át, de sehol sem fogsz annyi zavaró ingerre lelni, mint amennyi az emberektől származik.

Kapcsolódó szócikkek: zaj
>!
Timár_Krisztina ISMP

A kelták összetűzéseihez hozzátartozott a trombitákkal, állatfej formájú kereplőkkel csapott nagy lárma. A zaj, lett légyen trombitaharsogás, kerepelés vagy gyakori lakomák zenei aláfestése, lételemük volt. E nyájas összejöveteleken a torkok bő öntözését nótaszó követte vagy kísérte: az italt is szerette mindenki. Főrangoknak bor, a köznépnek gabonából erjesztett sör dukált, köménnyel fűszerezve. Öblös szeretet-kupákat adogattak körbe, amiből aprókat kortyolgattak, de „igen szaporán”, teszi hozzá Strabo.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor · sör · zaj
3 hozzászólás