vívás fogalom

Czeizel Endre: Családfa
Steven Barnes: A Cestus csapda
Matthew Stover: Töréspont
Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Bruce Dickinson: Mire való ez a gomb?
Zachary Mason: Void Star
Killyéni András: A kolozsvári sportélet hőskorának képes története
Django Wexler: A dicsőség ára

Idézetek

Carmilla >!

    A tenisz, a vívás, a lovaglás, a vitorlázás főleg a jobb módúak sportja, a küzdősportok, valamint a labdarúgás művelői inkább az alsóbb néposztályokból kerülnek ki.

184. oldal, Az ökölvívás és a szociális helyzet összefüggése (Kossuth, 1992)

Czeizel Endre: Családfa Honnan jövünk, mik vagyunk, hová megyünk?

Kapcsolódó szócikkek: futball · küzdősport · lovaglás · tenisz · vitorlázás · vívás
5 hozzászólás
Boglárka_Madar P>!

A vívókosztüm térdvillantó lengesége mellett a nő kezében lévő szúró-vágó fegyver fokozta az izgalmat, de ugyanakkor zavaró is volt a férfiterepre való behatolás: a korabeli szatirikus lapok azon élcelődtek, hogy még a végén a nők is párbajozni fognak.

298. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nők · vívás
verone P>!

Depa azon a napon, a Nar Shaddaán, olyan vívótudásról tett tanúbizonyságot, ami az enyémet is messze felülmúlta. Folyamatosan tanulmányozta az Erőt és a Vaapadot, s szédítő iramban fejlődött.
Annyira büszkévé tett…
Akkor már évek teltek el azóta, hogy lovaggá avattuk. Akkor már rég Jedi-mester volt, és a Tanács tagja. De azon az egyetlen napon ismét mi voltunk Mace és Depa, a mester és a padavanja, és a Vaapad halálos hatékonyságát használva szálltunk szembe minden rosszal, amit a Galaxis felsorakoztatott ellenünk. Úgy harcoltunk, ahogyan korábban oly sokszor: tökéletes egységként, felerősítve egymás erősségeit, ellensúlyozva egymás gyenge pontjait. Azon a napon úgy tűnt, hogy nekünk kettőnknek nem is szabad mást csinálnunk. Jedi-lovagokként vehetetlenek voltunk. Mesterként, a Tanács tagjaiként… mit tudtunk volna megnyerni? Bármit?
Vagy mindent elvesztettünk?
Hogy lehet az, hogy ezer év óta a miénk az első nemzedék, amely szembesül azzal, hogy a Köztársaságot háború dúlja szét?

103. oldal, 4. fejezet - A nyáridei háború

verone P>!

Obi-van és Kit Fisto két órán keresztül gyakorolta a fénykardvívást, lassan fokozva a tempót. A kiürített raktár falai közt az össze-összecsókolózó fénykardok búgó hangja visszhangzott, valamint az a halk sziszegés, ahogy az energianyalábok elpárologtatták a levegő nedvességtartalmát.
A fénykard mintha a Jedi testének meghosszabbítása lett volna. Sokan kritizálták az anakronisztikus fegyvert, mondván, hogy egy bomba vagy sugárfegyver sokkal praktikusabb, tekintve, hogy lehetővé teszi használója számára, hogy távolról végezzen a kiszemelt célpontjával. S azoknak, akiket csupán a statisztikai adatok érdekeltek, ez valóban nyomós érv volt.
A Jedik azonban nem katonák vagy bérgyilkosok voltak. Még akkor sem, ha időnként rákényszerültek, hogy kioltsanak életeket.

78. oldal, 11. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: bérgyilkos · fénykard · jedi · Jedi · katona · Kit Fisto · Obi-Wan Kenobi · vívás
LNB>!

A vívás ellentmondásos sport. Messziről úgy néz ki, mintha valami arisztokrata időtöltés lenne a gazdag elit számára. Nagyon könnyű ezt mondani, és igénytelen gondolkodásra vall, de nehéz megakadályozni egy lusta újságírót abban, hogy kliséket pufogtasson.

Kapcsolódó szócikkek: vívás
Dávidmoly >!

– Szerencséje van, hogy nem tört be a koponyája – mondta Janus. – Emlékszik, mi történt?
– Vívtam – felelte Winter. Nehezen forgott a nyelve. – Valakivel, aki tudott is.
– Ebben az esetben nyugodtan kijelenthetjük, hogy olcsón megúszta.

211. oldal, Második rész, Tizedik fejezet: Winter

Kapcsolódó szócikkek: vívás
Dávidmoly >!

(a Végső Kard egy élő, acélkarddal játszott vívóbajnokság, amelyet többé-kevésbé nyíltan a Jakuza rendez)

170. oldal, 32. Még mindig kialakulatlanul

Kapcsolódó szócikkek: kard · vívás
Dénes_Gabriella >!

A Kereskedelmi Akadémia Kiss Sándor igazgatósága alatt felkarolta a testgyakorlatokat, biztosította diákjai számára a sport szinte minden ágának a gyakorlását: atlétika, téli sportok, torna, labdajátékok, kerékpár, vívás, biliárd. Az intézet rendelkezett játéktérrel, vívóteremmel, játékteremmel. Az intézmény diákjai közül kiváló sportolók kerültek ki. Itt alakult meg az első sí-csoport, Appl Ferenc városunk legjobb kerékpárosa volt (1895 körül), a labdarúgó csapat pedig Kolozsvár legjobb egyesülete volt 1918-ig.

122. oldal, Iskolai testnevelés

Kapcsolódó szócikkek: Kiss Sándor · Kolozsvár · sport · vívás