vércukorszint fogalom
Idézetek
Ha nem látjuk az ételt, nem is gondolunk rá. Ha látjuk, ott van a gondolatainkban.
Ám van egy rejtettebb oka is annak, miért ejt rabul a pralinés doboz és a süteményes tál: pusztán az, hogy gondolunk az ételre, éhséget válthat ki. Pavlov kutyájához hasonlóan az embernél is beindul a nyáltermelés, amikor étellel kapcsolatos dolgot hall, lát vagy szagol – amilyen például egy csillogó alufóliába csomagolt tejcsokoládé-darabka. Még hozzá sem nyúltunk a csokihoz, de a hasnyálmirigyünk máris termelni kezdi az inzulint, amelynek le kell majd bontania a testünkön végigsöprő cukorlöketet.
Az inzulin csökkenti a vércukorszintünket, ami éhségérzetet válthat ki. Bár a nyálcsorgatástól még senkinek nem lett baja, minél erőteljesebb a nyáltermelés, annál valószínűbb, hogy az illető gondolkodás nélkül lát hozzá az evéshez, és túlzásba is viszi.
87. oldal, Rejtett ösztönök - Csábító csokik csapdája
Brian Wansink: Evés ész nélkül 91% Miért eszünk többet, mint hisszük?
Az egyszerű szénhidrátok, mint a süti, a rizs vagy a tészta, gyorsan továbbjutnak a vékonybélbe. Ott megemésztődnek, és hatásukra a vércukorszint emelkedik. A fehérjéket és a zsírt a portás jóval tovább tartja a gyomorban. A hússzelet akár hat órán át is hintázik, mielőtt átér a vékonybélbe. Ezért esik jól a hús vagy a zsíros sültek után egy kis édesség: a vércukrunk nem szeret sokáig várni az ételre – a desszert megadja a vércukorelőleget.
89. oldal