!

ujjlenyomat tárgy

Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság
Borisz Akunyin: Leviathan
Arthur Hailey: Detektívek
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Fodor Ákos: Lehet
Borisz Akunyin: A halál szerelmese
Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett
Doris Rübel: Fedezd fel a tested!
Örkény István: Levelek egypercben
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló
Csere Péter: Hasfelmetsző Jack
Chris Carter: Kivégzés
G. L. Thompson: Dante vagyok a pokolból

Idézetek

>!
B_Niki P

    – Hallott-e már az ujjlenyomatról? – kérdezte Fandorin, és megmutatta a nyomozónak polírozott körmű, briliánsgyűrűs, vékony, de igen erős kézfejét.
    Gauche irigykedve pillantott a gyűrűre (nem kevesebbe kerülhet, mint egyévi fizetése), s fölényesen felnevetett:
    – Valamilyen cigány tenyérjósló technika?

Első rész

Kapcsolódó szócikkek: ujjlenyomat
>!
B_Niki P

(…) Ősidőktől fogva t-tudjuk, hogy az ujjbegyen lévő papillárisvonalak rajzolata minden embernél más és más. Kínában a kulimunkás a kölcsönvételi szerződést t-tusba mártott hüvelykujjának lenyomatával erősíti meg.
    – Hát, ha minden gyilkos lenne olyan szíves, hogy speciálisan tusba mártja az ujját, és ott hagyja lenyomatát a bűntett helyszínén… – A felügyelő atyaian elnevette magát.
    A diplomata azonban, úgy tetszik, nem volt tréfálkozó kedvében.
    – Monsieur h-hajódetektív, akkor most tudatom önnel, hogy a modern tudomány kétséget kizáróan megállapította: bármely száraz, szilárd test felszínének érintésekor ott marad az ujjlenyomat. Amennyiben a bűnöző csak megérintett egy ajtót, a gyilkos fegyvert, vagy az ablaküveget, olyan nyomot hagyott maga után, amelynek segítségével le lehet leplezni.

Első rész

Kapcsolódó szócikkek: ujjlenyomat
>!
Gitta_Bry

Legkorábban az ujjlenyomat rögzítésének és az annak alapján való azonosításnak eljárását dolgozták ki, párhuzamosan többen is. Francis Galton korszakalkotó könyve, a Fingerprints (Ujjlenyomatok) nem egészen négy évvel a Hasfelmetsző gyilkosságai után, 1892-ben jelent meg, ám legalább fél évtizedes előzetes kísérletek eredményeként. Még inkább elgondolkodtató, hogy egy bizonyos William Herschel nevű brit gyarmati tisztviselő a távoli India egyik zugában a Hasfelmetsző idején már majdnem húsz éve ujjlenyomataik alapján azonosította a bűnözőket és a nyugdíjas indiai katonákat.
Az embernek elszorul a lélegzete annak hallatán, hogy éppen 1888 júniusában utasította vissza Berlin rendőrfőnöke egy bizonyos dr. Eber nevű állatorvosnak az ujjlenyomatok rögzítéséről és az azonosításban való felhasználásáról szőlő memorandumát…Azután, ahogy ez már lenni szokott, lassacskán megtört a jég, ám ez a Hasfelmetszőt üldözőkön már nem segített…

74. oldal

Csere Péter: Hasfelmetsző Jack Egy sorozatgyilkos fantomképe

Kapcsolódó szócikkek: ujjlenyomat
>!
bat79

Nem jöhettünk. (…)
Reggel hatkor becsönget a házmesterné, aki boldog izgalmában elfelejtette betenni a műfogsorát, hogy beverték a kocsi ablakát és kirabolták. Rémes dolog. Leverték a kilincset, beverték az ablakot, és mindent kirámoltak. (…) Nevetsz kajánul, nyomorult, mert nincs autód. De most ajkadra dermed a nevetés. Elvitték a könyvet is, amit kívántál, és amit lent hagytam. Most röhögj. (…)
Jött a rendőrség. Rólam is, a házmesternéről is fölvettek ujjlenyomatot. Szerintem mást nem is fognak csinálni. (…) Tanulság: akinek nincs semmije, nincs bosszúsága sem. Boldogok a kocsitlanok.
(…)
Ölel a károsult, kirabolt, nyomorult, akinek nincs már semmije, csak az ujjlenyomata.

Örkény István

[Levelek Balatonfüredre 1959–1963. 1.]

97-98. l.

Örkény István: Levelek egypercben Levelek, emlékezések, interjúk a hagyatékból

Kapcsolódó szócikkek: ujjlenyomat
3 hozzászólás
>!
eme P

Kedves Gábor és Pulcsi!
Nem jöhettünk. Szombatról vasárnapra virradó éjjel kint hagytam a kocsit, mert korán reggel akartam indulni és nem volt kedvem reggel kihozni a garázsból. Százszor kint állt. Nem volt semmi baj.
Reggel hatkor becsönget a házmesterné, aki boldog izgalmában elfelejtette betenni a műfogsorát, hogy beverték a kocsi ablakát és kirabolták. Rémes dolog. Leverték a kilincset, beverték az ablakot, és mindent kirámoltak. A szép plédet, az összes tartalék alkatrészt, szemüvegemet, az összes iratomat. Nevetsz kajánul, nyomorult, mert nincs autód. De most ajkadra dermed a nevetés. Elvitték a könyvet is, amit kívántál, és amit lent hagytam. Most röhögj. Ezzel akartam 25 éves monogámiátok megünneplésében részt venni. Most nézhetsz utána.
Jön a rendőrség. Rólam is, a házmesternéről is fölvettek ujjlenyomatot. Szerintem mást nem is fognak csinálni. Sajnos, iratok híján egyelőre nem használhatom a kocsit, most futkosok vezetési engedély és forgalmi engedély után. Tanulság: akinek nincs semmije, nincs bosszúsága sem. Boldogok a kocsitlanok.
Egyébként: gratulálok a 25 éves évfordulóra. Kívánom, hogy az elkövetkező 25 évben jó szelek fújjanak, és még 25 év múlva is álljon az árboc és lengedezzen rajta a szerelem zászlaja.
Ölel a károsult, kirabolt, nyomorult, akinek nincs már semmije, csak az ujjlenyomata.
Örkény István

levél Lipták Gáborhoz és nejéhez, 97-98. o.

Örkény István: Levelek egypercben Levelek, emlékezések, interjúk a hagyatékból

Kapcsolódó szócikkek: ujjlenyomat
>!
narziss

UJJLENYOMAT

tartani.
Mindenáron: tartani
a távolságot és a kapcsolatot.
E kereszt metszés-
pontján (feszület?
célkereszt?)
kitartani

Kapcsolódó szócikkek: ujjlenyomat
Hirdetés
>!
egy_ember

Ismerve a Paddington sajátos elképzeléseit a takarításról, könnyen lehet, hogy nem csak az én ujjlenyomataimat találják meg, hanem Mark Twainét is.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bernie Rhodenbarr · ujjlenyomat
>!
Dora P

A Marsbéliek Rehabilitációjára és Azonosítására Alakult Nemzetközi Bizottság ujjlenyomatok segítségével azonosította a madárárust: Bernhard K. Winslow volt, hajdani vándor csirkenem-megalapító, aki annak idején egy londoni kórház alkoholelvonó osztályáról tűnt el.
– Nagyon köszönöm az információt – monda volt Wnslow a bizottságnak. – Végre nem érzem magam elveszettnek.

242. oldal (Tizedik fejezet - Csodák kora, Maecenas 2007)

Kapcsolódó szócikkek: ujjlenyomat
>!
psn

– Tartóztassuk le, és vegyünk ujjlenyomatot.
– Milyen váddal?
– Kikérdezzük. Tudod, mit mondanak a kínaiak: „Mindennap verj meg egy kölyköt, ha te nem tudod, miért, ő majd tudja.”

Kapcsolódó szócikkek: ujjlenyomat
>!
Manni

– Tudja-e, hogy az ujjlenyomat minőségét az is befolyásolhatja, hogy a tettes mit evett legutóbb? – kérdezte.
– Most tréfál?
– Eszem ágában sincs. – Újabb mosolyt villantott Ceballosra, majd tovább dolgozott. – A savas ételek fokozott zsírkiválasztást okoznak. Ha gyilkosságra készül, ne egyen előtte citrusféléket: narancsot, grape-fruitot, limonellát, citromot. Nem árt, ha vigyáz a paradicsommal, a szőlőt pedig felejtse el. Az a legrosszabb

66. oldal (Magyar Könyvklub, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: ujjlenyomat