!

tölgyfa növény

Fekete István: Csí és más elbeszélések
Peter S. Beagle: Tamsin története
Halász Margit: Éneklő folyó
Susanna Clarke: A hollókirály
Miguel de Cervantes: Don Quijote
Wass Albert: Farkasverem
Władisław Stanisław Reymont: Parasztok
Balázs József: Magyarok
Agatha Christie: Hétvégi gyilkosság
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Publius Vergilius Maro: Aeneis
Ruth Edna Kelly: Halloween
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?
Helen Keller: Csöndes sötét világom
Alan Garner: The Owl Service
Karen Thompson Walker: Csodák kora
Yaşar Kemal: Az Ararát legendája
Mo Yan: Szeszföld
G. Beke Margit – Görög Imre (szerk.): Orosz népmesék
Jancsik Pál: Vox humana
Bihariné Krekó Ilona (szerk.): Környezeti nevelés az erdőben
Lendvai Csaba – Kincses László (szerk.): Helyi védett természeti értékek Budapesten
!

kocsányos tölgy

!

kocsányos tölgy levele és termése

!

kocsánytalan tölgy levele és termése


Idézetek

>!
Szávitrí SP

Hideg, párás este volt, és mi a lehető legvidámabb hangulatban tettük meg a hosszan elnyúló, vöröses színű hegyről lefelé vezető utat. A lucokkal és tölgyekkel benőtt völgyet naplemente utáni fény világította meg – sárgásfehér ragyogás, amelyet álomi halványpiros szín árnyalt, és az újhold egészen a völgy fölé ereszkedett. A levegőt belengte a frissen kaszált mezők édes illata, ahol reggel még milliónyi lóhere nyújtózkodott a nap felé. A kerítések mentén rózsaszínen virágzott a vadrózsa, az utak szegélyét pedig réti boglárkák csillagpora díszítette.

96. oldal, Az éjszaka leánya (Európa, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: boglárka · lóhere · lucfenyő · tölgyfa · vadrózsa
>!
Amrita I

A druidák szent fája a tölgy volt, a teuton papoké a kőris. Úgy hitték, hogy a lapos földet a hatalmas kőrisfa, a Yaggdraszil támogatja. (…) A kőris mellett más fáknak és bokroknak is tulajdonította különleges erőket, és ezek némi jelentésváltozással a mai napig fennmaradtak. A bodza (tündérek sírja), a galagonya és a boróka mind szent volt, a természetfeletti erők számára fenntartva.

83-84. oldal

Ruth Edna Kelly: Halloween Mindenszentek könyve

Kapcsolódó szócikkek: bodza · boróka · druida · fa · galagonya · kőrisfa · tölgyfa
>!
Amrita I

A druida név a kelta druidh-ból eredeztethető, aminek a jelentése a bölcs és a görög drus – tölgy – szóhoz kapcsolható.
A tölgy szent volt a számukra, szimbóluma a mindenható istennek, akitől úgy függött az életük, mint a fán a növekvő fagyöngyé. Szertartásaikat is tölgyfaligetekben tartották.

10. oldal

Ruth Edna Kelly: Halloween Mindenszentek könyve

Kapcsolódó szócikkek: druida · fa · fagyöngy · tölgyfa
2 hozzászólás
>!
atyamadár

(…) barangolunk majd hegyen, völgyön, erdőn, mezőn, egyszer vidám, másszor kesergő dalokat zengedezve, s szomjunkat hol a források kristályos gyöngyszemeivel, hol a csermely hűs cseppjeivel, hol meg a patak tiszta vizével oltogatva. Ellátnak bennünket bőkezűen édes gyümölcsökkel a tölgyfák, fedéllel a kemény paratölgyek törzse, árnyékkal a fűzfák, illattal a rózsák, ezerszínű tarka szőnyeggel a téres-tágas mezők, ózonnal a tiszta, illatos levegő, fénnyel a hold és a csillagok, még az éj homályában is, örömmel a dal, vidulással a sírás, versekkel Apolló, gondolatokkal a szerelem…

395. oldal, Második rész, Hatvanhetedik fejezet (Európa, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: fűzfa · paratölgy · rózsa · tölgyfa
>!
utazó

Kandicsfalva és Csonkamalándok között van egy erdő, a Sumadinka, amely ékessége a környéknek.Tölgy., éger-, cser-, kőris- és szilfa nő itt, meg gyertyán, vadul, buján és szépségesen a maga kedvére. Jól érzi magát benne az őz, a szarvas, a vaddisznó, s ha a madarak esténként elhallgatnak, és feltámad a szél, titokzatos régimódi történeteket susognak egymás fülébe a fák.

110. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Kapcsolódó szócikkek: égerfa · gyertyán · Kandicsfalva · kőrisfa · szilfa · tölgyfa
>!
Fenycsepp

Először a nyárfák kezdenek mozgolódni. Esténként forradalmi jelszavakat izengetnek egymásnak, sugdosódnak, s egy hajnalon csak kibontják nagy ujjongással halványzöld lobogóikat.
A tölgyek még rosszallólag morognak, de már a bodza, meg a kecskerágó nyíltan a nyárfákhoz pártol, és erre óvatosan és egyenként csatlakozni kezdenek a gyertyánok is. A tavasz meg dolgozgat serényen.
Ezüsttisztára mossa a patakokat. Erdőt, rétet, hegyoldalt teledobál mindenféle bolond virággal, sőt, incselkedni kezd már az emberekkel is.
A virágok színein, a mezők friss szagán keresztül lenyúl a szívekig és pirosra csiklandozza őket. Haszontalan kölyök s rossz szerfelett. Mosolyog, ha az embereknek ettől a játékától kipirul vagy elsápad az arcuk, ha könnyes lesz vagy felragyog a szemük. Léhán, diákosan nevet, mit bánja ő. Játszik csak s ez a játék mulattatja nagyon. Az embereket pedig megzavarja módfelett.

Kapcsolódó szócikkek: bodza · gyertyán · nyárfa · tavasz · tölgyfa
Hirdetés
>!
dudorka

    Megáll a kezemben a pénz, leengedem a földre a hátizsákot. Tizenöt évre mennek el. Soha többé nem fognak visszajönni. Itt most ezek a fiúk kilépnek ebből az országból, kilépnek a gyerekkorukból, maguk mögött hagynak egy nyelvet, egy kultúrát, maguk mögött hagyják a lombhullató erdőket, a gyertyánokat, a tölgyeket, a nyárfasorokkal szegélyezett utakat, a zavaros, szeszélyes Dunát, a villódzó Tiszát, a nyári Balatont. Nem lesz házuk, nem lesz magyar feleségük, akinek magyarul suttognak, nem lesz magyar kutyájuk, akinek csontot dobnak a vasárnapi ebéd után, nem lesznek magyar gyerekeik.

136-137. oldal, Kitántorogtak

Kapcsolódó szócikkek: gyertyán · nyárfa · tölgyfa
>!
Nílkantha

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

(…) a terebélyes fák úgy eltakarták az utat, hogy csak középen látszott ki az ég keskeny csíkja, s a földön szikrázott a nap villogó folyama. Az erdő vén volt és magas, a tölgyek, fenyők és nyírfák sűrű, kevert tömegben tolongtak, s alant mogyoró-, boróka-, rezgőnyár- és gyertyánbokrok simultak a vastag törzsekhez. Néhol vörösfenyő-ligetek terpeszkedtek büszkén, s mohón ágaskodtak a nap felé.

525. oldal, II. kötet, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1972

Kapcsolódó szócikkek: boróka · fenyőfa · gyertyán · nyírfa · rezgő nyár · tölgyfa
>!
Aquarius

Az öreg tölgyek csak mosolyogtak, de mosolygott a fenyves is, a bükkös is, sőt még a gyertyánok is mosolyogtak.

A szél és az erdő

Kapcsolódó szócikkek: fenyőfa · gyertyán · tölgyfa
>!
Carmilla

    Wrenthamban sok fával kötöttem barátságot. Egyikük, egy nagyszerű tölgy, szívem kiváló büszkesége volt.

236. oldal, XXII. (Pont, 1997)

Helen Keller: Csöndes sötét világom Egy siket-néma-vak leány önéletírása

Kapcsolódó szócikkek: tölgyfa