!

Terry Pratchett személy

Peter F. Hamilton: A földre hullt sárkány I-II.
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák
Salamon Gábor – Zalotay Melinda (szerk.): Ha volna sonkánk, csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne itthon tojás / If we had a little ham we could have some ham and eggs, if we had some eggs
Nick Hornby: High Fidelity
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – Álomország
Ernest Cline: Ready Player One (angol)
Margitay Zsolt: 1000 + 21 Hírességek mondták
Ernest Cline: Ready Player One
Szergej Lukjanyenko: Új Őrség
Kathy Reichs: Csupasz csontok
T. R. Richmond: Ami maradt
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről
!

forrás: Terry Pratchett facebook profilképe – 2012 november

!

Sir Terence David John Pratchett (Beaconsfield, Buckinghamshire, Anglia, 1948. április 28. – Broad Chalke, 2015. március 12.) angol fantasy- és science fiction-író. Leginkább Korongvilág-regényeiről ismert. Más művei többek között a Johnny Maxwell Trilógia, és a Manák Trilógiája. Az íráson felül szorosan együttműködött könyveinek játékokba és színdarabokba való átültetésében. A Brit Birodalom Rendje tisztje (OBE), Knight Bachelor.
13 évesen kezdett írni, és 15 éves volt első műve publikálásakor. Első regénye, The Carpet People, 1971-ben jelent meg, majd az első Korongvilág regénye, The Colour of Magic, 1983-ban került az angol könyvesboltok polcaira – A mágia színe magyar fordítása 1992-ben jelent meg –, és azután évente egy-két könyvet írt.

1990-ben az Egyesült Királyság bestseller szerzője; 2007 februárjára hozzávetőleg 50 millió könyve kelt el világszerte, 33 nyelven vált olvashatóvá. Jelenleg a második legolvasottabb író az Egyesült Királyságban, és hetedik legolvasottabb nem amerikai író az USA-ban.

1998-ban A Brit Birodalom Rendje tisztje (OBE) lett, „az irodalom érdekében tett szolgálataiért” (for services to literature). Regénye, The Amazing Maurice and his Educated Rodents 2001-ben Carnegie Medal-díjat nyert mint legjobb gyermekkönyv. Pratchett és könyvei körül rajongói valóságos kultuszt alakítottak ki.

2007 decemberében hozta nyilvánosságra, hogy Alzheimer-kórt állapítottak meg nála. Ezt követően nagy összegekkel támogatta az ezzel kapcsolatos kutatásokat, és a BBC egy filmes naplót is készített róla. 2011-ben bemutatták „Terry Pratchett: Choosing to Die” címmel.

2009 újévétől hivatalosan a „Sir” megszólítás járt neki, mivel az irodalomért tett szolgálataiért a királynő a lovagi címmel tüntette ki.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Terry_Pratchett


Idézetek

>!
Ciccnyog IP

THERE ARE BETTER THINGS IN LIFE THAN ALCOHOL, BUT ALCOHOL MAKES UP FOR NOT HAVING THEM.
Vannak jobb dolgok az életben, mint az alkohol, de az alkohol kárpótol a hiányukért.
Terry Pratchett, angol író

Kapcsolódó szócikkek: Terry Pratchett
2 hozzászólás
>!
psn

Terry Pratchett korán reggel kel, Neil Gaiman pedig kora délután. Ez a könyv abban a négy-öt órában született, amikor mindketten ébren voltak.

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Kapcsolódó szócikkek: Neil Gaiman · Terry Pratchett
>!
Ciccnyog IP

NINETY PERCENT OF TRUE LOVE IS ACUTE, EAR-BURNING EMBARRASSMENT.
Az igazi szerelem kilencven százalékban abból áll, hogy fülig pirulunk rettenetes zavarunkban.
Terry Pratchett, angol író

Kapcsolódó szócikkek: Terry Pratchett
2 hozzászólás
>!
Ciccnyog IP

Stílus. Szépség. Báj. Ezek számítanak. Ha a macskák úgy néznének ki, mint a békák, akkor észrevennénk, milyen visszataszító, kegyetlen kis rohadékok is valójában.
TERRY PRATCHETT

99. oldal · Terry Pratchett

Kapcsolódó szócikkek: macska · Terry Pratchett
1 hozzászólás
>!
ppayter

Lányom megkönnyebbülten csukta be a füzetet, és az ágyra telepedett egy könyvvel. Futó pillantást vetve a borítóra úgy véltem, valamiféle Harry Potter-utánzat – lelkes fiút ábrázolt, aki éppen igézetet csinál (legalábbis valamilyen meglepő módon csillogó, kék köd borítja el a kezét, a srác közben komoran ráncolja homlokát). Én átmentem a nappaliba, kiválasztottam Terry Pratchett egyik könyvét, és lefeküdtem vele a díványra.

91. oldal - Első rész: Zavaros célok - 7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter · Terry Pratchett
>!
Hush_Campo

Én átmentem a nappaliba, kiválasztottam Terry Pratchett egyik könyvét, és lefeküdtem vele a díványra. Mi kell még egy családos, már nem egészen fiatal varázslónak a boldogsághoz egy viharos nap után? Kitalált varázslókról olvasni, mialatt a felesége borscsot főz, a kislánya pedig valami békés és csöndes dologgal foglalatoskodik.

Kapcsolódó szócikkek: Terry Pratchett
Hirdetés
>!
csartak MP

– Gyűrűbirodalmak és kicsi zöld hercegek vándorúton… Miért nem olvas nekik klasszikusokat? Pratchettet, Tolkient?
– Szerintem ők manapság már nem túl időszerűek.
– Elég baj. Talán régiek, de attól még csodálatos történetek. Én nagyon kedveltem a jó öreg Zsákos Bilbót. Még egy igazi papírra nyomott példányom is van „A babó”–ból, amit a Földön készítettek a Tolkien–bicentenáriumra.

I. kötet, 35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: J. R. R. Tolkien · Terry Pratchett · Zsákos Bilbó
>!
tomanek

Ha a kutatásomról volt szó, soha nem kerestem kiskapukat. Először is végigmentem a nyestek számára ajánlott olvasmánylista összes tételén. Douglas Adams. Kurt Vonnegut. Neal Stephenson. Richard K. Morgan. Stephen King. Orson Scott Card. Terry Pratchett. Terry Brooks. Bester, Bradbury, Haldeman, Heinlein, Tolkien, Vance, Gibson, Gaiman, Scalzi, Zelazny. Elolvastam Halliday összes kedvenc szerzőjének minden egyes könyvét.
De nem álltam meg itt.

92. oldal, 6. fejezet (Agave, 2012)

>!
Röfipingvin MP

Boyd elheveredett a strandszékem árnyékában. Ryan visszatért Terry Pratchetthez. én meg az E magazinhoz.

342. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Terry Pratchett
>!
csartak MP

When it came to my research, I never took any shortcuts. Over the past five years, I’d worked my way down the entire recommended gunter reading list. Douglas Adams. Kurt Vonnegut. Neal Stephenson. Richard K. Morgan. Stephen King. Orson Scott Card. Terry Pratchett. Terry Brooks. Bester, Bradbury, Haldeman, Heinlein, Tolkien, Vance, Gibson, Gaiman, Sterling, Moorcock, Scalzi, Zelazny. I read every novel by every single one of Halliday’s favorite authors.