!

terápia esemény

Chuck Palahniuk: Cigányút
Bácskai Júlia: A másik arcod
Kurt Vonnegut: Ördögcsapda
Bengt Börjeson: Terápia
Nossrat Peseschkian: A tudós meg a tevehajcsár
Carl R. Rogers: Valakivé válni
M. Scott Peck: Hazug emberek
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve
Salamon Gábor – Zalotay Melinda (szerk.): Magányos így a nyeregben, amióta meghalt a ló
Anoni Mara: Bűn vagy bűnhődés
Alain de Botton: Hogyan gondolkodjunk másképp a szexről?
Irvin D. Yalom – Ginny Elkin: Minden nappal közelebb
Füredi János (szerk.): Pszichoterápiás esettanulmányok
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz
Szondy Máté: Olvadás
Bihari Viktória: Egy negyvenes szingli majdnem (!) elcseszett élete

Idézetek

>!
chhaya P

A világ tele van olyan emberekkel, akik egy pszichiáter szemével nézve súlyos lelki problémákkal küzdenek, nagyon nagy szükségük lenne kezelésre, de ők erre nem jönnek rá. Így aztán nem is fognak terápiás kezelésben részesülni, még akkor sem, ha ezüsttálcán kínálják fel nekik.

65. oldal

M. Scott Peck: Hazug emberek A gonoszság lélektana

Kapcsolódó szócikkek: terápia
>!
Zúzmara

A történetek ilyen „pszichoterápiás szerepe” a témája jelen könyvünknek. Már korábban megjelent két könyvemben is – Psychoterapie des Alltagslebens (A mindennapi élet pszichoterápiája) és Positive Psychotherapie (Pozitív pszichoterápia) – felhasználtam történeteket és példázatokat, részben a megértést segítendő, részben pszichoterápiai módszerként. Olvasóim reagálása, valamint a betegekkel való kapcsolatból eredő tapasztalataim indítottak arra, hogy közelebbről is szemügyre vegyem: mit tudnak üzenni nekünk ezek a történetek a nevelés, az öngyógyítás és a pszichoterápia keretei között. Nem az volt számomra fontos, hogy általában derítsek ki valamit a történetek aktualitásáról, hanem az érdekelt, hogy milyen konfliktushelyzetekben és milyenfajta betegségek esetében tudnak hozzájárulni a problémák megoldásához. Világossá vált számomra, hogy a történetek nagyon sokban hasonlítanak a gyógyszerekre. Megfelelő időpontban, megfelelő formában alkalmazva akár döntő fordulatot is hozhat egy történet a gyógyulás folyamatában, képes lehet arra, hogy elindítsa a beteg hozzáállásának és vilsekedésének megváltozását. De ha rosszul adagoljuk, hamis, moralizáló felhanggal toldjuk meg, akkor veszélyessé is válhat az alkalmazása

Előszó

Nossrat Peseschkian: A tudós meg a tevehajcsár Keleti történetek – nyugati lelki bajok

Kapcsolódó szócikkek: terápia
1 hozzászólás
>!
esőember

Vagyis szerintem pszichoterápia alapvető felfedezése az, hogy – amennyiben megfigyeléseink megbízhatóak – egyáltalán nem kell attól félnünk, hogy „csak” homo sapiensek vagyunk. A felfedezés nem más, mint annak felismerése, hogy amennyiben képesek vagyunk gazdagítani az érzékszervi és belső szervi érékeléseinket – amelyeknek az állatvilág is teljes mértékben birtokában van – egy olyan szabad és torzítatlan tudatossággal, amelynek kizárólag az ember van teljes mértékben a birtokában, nos ekkor egy olyan lény áll előttünk, aki csodálatra méltóan és konstruktívan realisztikus. Akkor egy olyan lény áll előttünk, aki a kulturális szükségleteinek éppannyira tudatában van, mint fiziológiai, táplálkozási és szexuális szükségleteinek. Aki ugyanannyira tudatában van a baráti kapcsolatok iránti vágyainak, mint a saját nagysága és nagyszerűsége hangsúlyozása iránti vágyainak. Aki ugyanannyira tudatában van bizonyos emberek iránti finom és érzékeny érzelmi kapcsolatainak, mint a mások iránt érzett ellenséges érzelmeinek. Amikor az embernek teljes mértékben és szabadon működik ez az egyedülálló tudatossága, azt láthatjuk, hogy nem egy félelmet keltő állati lény áll előttünk, nem az a szörnyeteg, akit állandóan irányítani kell, hanem egy olyan lény, aki képes az egyedülálló központi idegrendszerének integráló funkcióink keresztül kiegyensúlyozott, realista, önmagát és másokat egyaránt fejleszteni képes viselkedésre, tudatosságának sokszínű megnyilvánulására.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: terápia
>!
cassiesdream

Hogyan változik valaki a pszichoterápia időszakában? Túlzás lenne azt állítani, hogy a pszichoterápia hatására. A változáshoz ő maga is kell, az elhatározása.

Kapcsolódó szócikkek: terápia
>!
Natasha

A prózaírás terápia, csak olcsóbb és élvezetesebb, és akár hatékonyabb is annál.

24. oldal

Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve Minden, ami egy jó novellához és regényhez kell

Kapcsolódó szócikkek: terápia
>!
gyurmapok

Talán huszonnégy éves lehettem, amikor kiszaladt a száján, hogy fél a pszichoterápiától, mert normális és tisztelettudó polgárt faraghat belőle. Akkor aztán örökre leteheti a tollát. Próbáltam győzködni, hogy nincs az a kiváló pszichiáter, aki képes lenne erre.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: terápia
>!
sztimi53 P

A terápia csodás dolog. Egy órán át csak magamról beszélek. Mintha én lennék a hapsi a randin.

168. oldal, Alexandra, 2006.

Kapcsolódó szócikkek: terápia
>!
sztimi53 P

Tizenkét évi terápia után a pszichiáterem mondott valamit, ami könnyeket csalt a szemembe. Azt mondta nekem: „No hablo inglés.”

177. oldal, Alexandra, 2006.

Kapcsolódó szócikkek: terápia
5 hozzászólás
>!
Carmilla 

Megkérdezem tőle, hogy mit jelentett számára a terápia, ill. én. Azt válaszolja, hogy én vagyok a pap, akinek mindent meg lehet gyónni, de én nem adok feloldozást.

98. oldal, B. Kakas Gizella: "Majd én megmutatom" (MPT, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: terápia
>!
Carmilla 

A terápia lassú építkezési folyamat, hónapokba, évekbe telik, az ember nem várhat minden üléstől valami kézzelfoghatót – vannak frusztrációval teli ülések, amit az embernek a pácienssel együtt kell szenvednie.

154. oldal, Yalom doktor (Park, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: terápia