!

Teleki Sándor személy

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben
!

Széki gróf Teleki Sándor (Kolozsvár, 1821. január 27. – Nagybánya, 1892. május 18.) 1848-49-es honvédezredes, főrendiházi tag, a Petőfi Társaság tagja.

!

1846–1847-ben – a „vad gróf” vendégeként – három alkalommal is megfordult a településen a kor híres költője, Petőfi Sándor. Ezek közül a „látogatások” közül a legemlékezetesebb az 1847. szeptember 9. – október 19. közötti időszak, amikor az ifjú író hitvesével, Szendrey Júliával, itt töltötte a mézesheteket, miközben 28 új verssel gazdagította a magyar lírát. A költemények zöme a híres somfa alatti kőasztalon íródott. A kastélyban ma Teleki-Petőfi múzeum működik.

!

Pollák Zsigmond: Teleki Sándor (metszet)


Idézetek

>!
Tintapatrónus P

– Igen, bátor teremtés a kis Juliska – bólintott Teleki –, de hát életük mindenesetre jól kezdődik. Koltón vannak, otthagytam nekik szakácsnét, szobalányt, tele kamrát, tele pincét, legalább az első hetekben ne legyen gondjuk semmire. Aztán meg… Sándor olyan nagy költő, hogy bizonyos vagyok benne, nem fog mellette szükséget látni imádott felesége.

59. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

>!
Tintapatrónus P

Wesselényi örömmel fogadta Jósikáékat és Teleki Sándort, akivel most találkozott először.
– Apádat ismertem – mondta Telekinek –, családodat szeretem és becsülöm. Valamikor sokat jártam Hosszúfalvára -mondta kis hallgatás után –, nagybátyádnak, Teleki Imrének két bájos lánya volt. Különösen Blankát kedveltem. Hallom, nevelőintézetet nyitott Pesten. Ő megteszi a magáét az arisztokráciáért, amely pedig veszni akar, és veszni is fog. Nem nagy, vagy semmi kár érte, csak az, hogy a jobbak s nem hibások is veszni fognak, és veszni fog a nemzet is.

60. oldal

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye